Реклама / Ads
10| 3502 |23.12.2020 НОВИНИ

Борисов: За да няма спекулации - мярката 60/40 продължава до септември 2021 г.

.
Бойко Борисов Източник: БГНЕС
Кабинетът удължава антикризисната мярка 60/40 до месец септември догодина. Първоначално, тя трябваше да действа до месец март идната година. Появиха се обаче критики, че действията на управляващите са предизборни.
 

“На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията”, посочи Борисов по време на работно съвещание.


По време на съвещанието министър-председателят подчерта, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията.


“Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените“, допълни Борисов. 


ФрогНюз обаче припомня, че вече от редица сектори се чува недоволство, че парите по антикризисните мерки, обявени през пролетта, все още не са достигнали до тях. Такова твърдение имаше и тази сутрин от Свидна Динева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.


Какво каза още, прочетете тук.


Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че и през следващата година продължават да действат мерките 60/40 и 80/20, а мярката за затворени бизнеси “Запази ме” ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75% от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства. За тази цел са предвидени 50 милиона лева.


Мярката 80/20 ще се финансира с европейски средства, като за целта от Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително.


“За мярката 60/40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата”, посочи Сачева.


По думите на социалния министър до момента по мярката 60/40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. По мярката 80/20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места.


По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.


Бизнесът


Над 40 милиона лева се отпускат в помощ на малките и средните предприятия, като през този месец са сключени 95 договори по процедурата “Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия. 


Това докладва на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Лъчезар Борисов.


Той информира, че по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева. 


Той докладва, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения, става 1703.


Министърът информира още, че до края на деня ще бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.


Здравеопазване


Започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50% от легловата си база за пациенти с COVID-19 и други инфекциозни заболявания. До края на годината 50 милиона лева ще бъдат изплатени на над 50 лечебни заведения в цялата страна (по малко от милион на болница).  Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат този капацитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 3332 |22.12.2020 Акад. Петрунов: Без паника за новия щам. Няма нужда ваксината да се променя . 24| 4186 |21.12.2020 Лъчезар Борисов: Оттук-нататък започваме да градим бъдещето на България . 39| 21414 |21.12.2020 Д-р Михайлов за Борисов: Етюдът в спалнята и изповедта по телефона са безобразие на всички безобразия . 8| 3513 |19.12.2020 Станишев: Няма основания БСП да не подкрепи Румен Радев за втори мандат, за много българи той е носител на промяната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads