Реклама / Ads
8| 4101 |03.12.2020 НОВИНИ

Борисов отново няма да бъде изслушан в парламента. Депутатите се скараха

.
Източник: БГНЕС
Мнозинството в парламента отново отхвърли искането премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в пленарна зала. То отново бе отправено от опозицията, като този път повод бяха ваксините срещу COVID-19, с които да се започне ваксинация у нас в началото на идната година. Отхвърлянето на искането обаче създаде напрежение в НС и отново скара народните представители.
 

“Повече от година премиерът не е идвал в Народното събрание... Живеем в парламентарна република, която е най-висшия орган в държавата. За никого не е новина, че Борисов традиционно погазва принципите на парламентарната република и държавността. Но днес е по-особен ден... Днес, уплашен от ситуацията, отказва да поеме отговорността за кризата, иска от нас, депутатите, да подпишем празен чек и да ни ползва за индулгенция за купуването на ваксини и ваксинирането срещу COVID-19. Ние искаме да гласуваме информирано и аргументирано, и с грижа за хората”, посочи лидерът н БСП Корнелия Нинова.

 

Тя аргументира искането с това, че премиерът е единственият във властта, който знае последователността на обсъжданите решения и как са вземани те на ниво Европейска комисия.

 

“Мога да ви цитирам много заявления, направени от от джипа за разговори с всички лидери в ЕС по темата ваксини... Той е единственият, който може да даде информация как приключиха преговорите, за какви ваксини се договориха, на какви цени, задължителни, незадължителни, платени... тези въпроси не ги поставяме ние, а българското общество. Затова искахме да дойде премиерът, а не някой друг. А днес стои голям държавнически въпрос. Вие добре знаете, че обществото е разделено по темата за COVID и ваксинитe. Единственият начин да дадем сигурност и спокойствие на гражданите е да ги информираме прозрачно и отговорно, а не да натискате едни копчета, без да знаете за какво гласувате... Г-н Борисов, не се крийте зад парламента, погазвайки парламентарната република, а елате тук и кажете на българския народ какво правите. Когато цялото общество е разделено, ние трябва да дадем на българите сигурност, прозрачност и информираност... Постъпката на Борисов ще се отрази цялостно на българите дали ще се ваксинират или не. Ще се задълбочи недоверието”, заяви още Нинова от трибуната.

 

В отговор шефът на депутатите на управляващата партия д-р Даниела Дариткова посочи, че се правят внушения, които могат да предизвикат разделение в народа.

 

“Призовавам българските граждани да са отговорни към ситуацията... Само ако сме единни и не очакваме политически дивидент, само тогава можем да покажем един парламент, достоен за българските граждани. Г-жо Нинова, не мога да допусна, че вашите депутати не са ви предоставили цялата информация, която беше представена в парламентарната здравна комисия... Има точка от дневния ред, здравният министър ще бъде тук и ще можете да зададете всичките си въпроси ... А вашата обсебеност да видите министър-председателя тук, може да бъде обект на дълго психологическо изследване”, допълни още д-р Дариткова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6273 |03.12.2020 Мълчанието на прокуратурата: Разпитани ли са Борисов и Мата Хари? . 26| 6162 |02.12.2020 Ген. Атанас Атанасов: Дали Борисов е зависим от корупция и проституция едновременно? . 12| 5012 |02.12.2020 ”Отровното трио” организира протестно автошествие срещу Борисов . 12| 5110 |02.12.2020 Любомир Кючуков опроверга властта: Скопие няма претенции за македонско малцинство в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads