Реклама / Ads
36| 5935 |22.10.2012 НОВИНИ

Борисов пазари битум с албанския премиер

.
Бойко Борисов и колегата му Сали Бериша
Бойко Борисов се поинтересува от албанския битум: „Колкото имате, толкова можем да вземем”, каза премиерът на среща в Албания с колегата си Сали Бериша.
 

"Има пътища, строени с албански битум в България, които не са мръднали вече 30 години", похвали материала министърпредседателя ни Бойко Борисов.

Бериша от своя страна изтъкна, че албанският битум е много качествен, а доказателство е високата оценка, която Научноизследователският институт в Милано е дал за битуминозните пясъци, които ги има само в Албания.

"Смятаме, че разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа", каза албанският премиер. "Нека първо да си направим Коридор № 8, после ще го изнасяте”, пошегува се Борисов.

Бериша поздрави Борисов за успехите, които е постигнало българското правителство в осъществяването на реформите. По думите му те са извели страната ни сред държавите, които са с най-добри показатели през последните години в Европа.

"България през последните десетилетия е фактор на мира и стабилността в нашия регион, за което аз изказвам своите приветствия от цялото си сърце. Посещението в нашата страна е забележително събитие в хода на прекрасните, приятелски взаимоотношения между двете страни", отбеляза албанският премиер.

Акцент в разговора им е било изграждането на Коридор № 8. "Обещахме си да положим усилия, за да се осъществи най-накрая този проект", каза Бериша. От своя страна Борисов изрази надежда в следващите години заедно със Сърбия и Македония да построим големите си инфраструктурни проекти.

"Магистрала „Марица” е важна не само за България, тя е важна за всички държави на Балканите, защото извежда и жп трафика, и пътният трафик до Истанбул. Магистрала „Тракия” свързва Балканите с топлите ни пристанища на Черно море. Скоростният път до Калотина свързва София с Белград. Магистрала „Струма” свързва София със Солун. В това отношение, ако ние заедно с Европейската комисия подготвим един добър проект за Коридор № 8 в частта Албания – Македония – България, комбиниран със „Струма” и „Марица”, действително ще имаме една работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки жп товарите и автомобилният трафик", обясни премиерът Бойко Борисов.

Борисов се ангажира също да даде рамо на Тирана за присъединяването й към Европейския съюз.

"Докладът на Европейската комисия и оценката за Албания са добри, за което тя заслужава подкрепа", посочи българският премиер. "Винаги сме твърдели, че на Балканите всички държави трябва да станат членове на НАТО и на ЕС. В това отношение имаме много добри традиции – България първа подкрепи Македония, беше от първите, които признаха Косово, надявам се – всички да помнят и да оценяват приноса, който България през годините е имала за спокойствието на Балканите. Което не винаги се прави. България беше от държавите, които подкрепиха либерализирането на визите и за Албания, за Черна гора, за Македония, за Сърбия, за Босна. Благодаря на премиера Бериша, че оценява нашите усилия на вътрешните министерства в тази посока. Бях много доволен от това, което премиерът ми каза, за това – че в Косово християнските паметници, манастирите, се пазят и се съхраняват", каза Бойко Борисов.

"Когато се касае за Балканите и региона, винаги нашето мнение се чува в Брюксел, и на Европейския съвет, и на съветите на министрите на външните и вътрешните работи", изтъкна той. „Знаете, че накрая всички държави гласуват и Албания може да разчита, че има един глас от нас”, подчерта премиерът.

Двете страни са обсъдили и възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на културата, образованието, отбраната, селското стопанство и съвместна борба срещу организираната престъпност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5289 |19.10.2012 Борисов: Изчистихме юридическите грешки от въпроса за референдума . 20| 5591 |19.10.2012 Борисов: Много колеги не са си извадили поука от кризата . 26| 5607 |18.10.2012 Борисов призова ЕНП за подкрепа на изборите догодина . 63| 7141 |17.10.2012 Борисов: Не може атомна, трябва да е ядрена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads