Реклама / Ads
17| 6154 |19.01.2016 НОВИНИ

Борисов: Правил съм психологически анализ на Путин и Ердоган

.
Бойко Борисов
Ако ние не си объркаме държавата, съм голям оптимист за финансово-икономическата стабилност. Това каза премиерът Бойко Борисов, по време на Десетата годишна среща на бизнеса с правителството, предаде Фокус.
 
"Считам, че ръстът на икономиката през 2016 г. ще бъде над 3%, защото 2015 г. в държавата само от фондовете влязоха около 7 млрд. лв. Според мен тези пари сега, особено в иновациите, конкурентоспособността, тези стотици милиони, които влизат, те тепърва ще купуват машини, ще строят и тепърва през 2016 г. и 2017 г. ще започнат да произвеждат по-голям ръст на печалба и затова съм убеден, че износът ще се увеличи, защото покрай Северната тангента и автомагистрала "Тракия" се строят в момента заводи и вече има и построени", заяви Борисов. По думите му, контрабандата във всички сфери бе сфера, в която не само изтичаха пари, но даваше огромна възможност да се развива сивата икономика. "Близо 3 млрд. лв. сме събрали повече приходи, които в годините не са били събирани. Това подпомага българското производство и дава възможност да се правят социални политики. Извън бюджета за тази една година за двете Коледи и единият Великден сме дали над 150 млн. лв. допълнително за пенсионерите", посочи още премиерът.

Ние не сме ни то проруски, нито протурски, каза още той. Единственият оптимизъм към ЕС, е че ние винаги малко бавно действаме като дойде криза, дали е финансова, дали е с мигрантите, но накрая намираме решение, макар и по-бавно. Надявам се да излезем и от тази ситуация. Ние минахме през тежки периоди, които не знам дали сте ги усетели. Даже съм правил психологически анализ на Путин и Ердоган. Това беше времето, в което Путин и Ердоган откриваха джамия и в Анкара прекроиха газовата карта на Балканите. „Южен поток“ стана турски, с мълчаливото съгласие на Гърция, Македония и Сърбия, за да бъде наказана България, че беше истински лоялен член и спази правилата на ЕС. Спрените реактори в Белене отидоха в Турция, когато ние стриктно и вследствие, на което наши производители фалираха, заради санкциите срещу Русия. Турция не ги спазваше – милиарди евро обороти“, обясни Борисов. По думите му, когато са се сблъскали двамата титани, от България се е искало да заявява, че е протурска или протурска. „Ние нито сме протурски, нито проруски. Само ви напомням през какво сме минали, под какъв натиск съм бил подложен през това време. От Анкара ни казаха България загуби всичко“, добави премиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4591 |17.01.2016 Станишев: Турция е важен партньор, но трябва да се спазват правилата . 12| 5274 |15.01.2016 Калпакчиев: Борисов неправилно обвини Лозан Панов, той е пример за поведение . 17| 5235 |15.01.2016 Борисов: СМС-ът ми го препрати мой съветник, не е от член на ВСС . 15| 4730 |13.01.2016 Борисов: Незабавно да се затворят границите за бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads