Реклама / Ads
13| 6271 |18.07.2012 НОВИНИ

Б. Борисов: Съжалявам, че Станишев не е до мен за доклада

.
Ще има ли в България паметник като този в Брюксел?...
На брифинги представители на правителството, на правораздавателната система и различни политически сили коментираха доклада на ЕК. Изказванията и позициите са различни, чуха се и крайни мнения, направеха се множество изводи.
 
Опозицията се закани да иска вот на недоверие. Премиерът от своя страна обеща кабинетът да хвърли още повече сили през следващата година да се изпълнят препоръките на ЕК.

 

Премиерът Бойко Борисов:

 

„Ако не беше провокацията на ВСС по отношение на наказанието на съдейката, в доклада цели абзаци щяха да са други. Цели абзаци.

Чакаме 700 млн евро до края на този месец по големи проекти от ЕС. Следващият месец ще дойдат още 700 милиона. Това в момент на криза е голям шанс за бизнеса и икономиката.

Благодаря на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу за абсолютно обективния доклад и оценките, които ни се дават. От нас се искат реални действия и те ще се случат в следващите месеци. Всички наши действия ще бъдат абсолютно прозрачни, за да няма никакви въпроси и съмнения.

Конкретно ни предстоят три важни крачки, които да извървим:

 

Изборът на нов Висш съдебен съвет. Това е много важен акт, защото голяма част от критиките са насочени тъкмо към него.

 

Избор на главен прокурор. От този избор ще зависят много неща в бъдеще и трябва поста да се заеме от професионалист с висок морал и воля за работа.

 

Избор на председател на Комисия за конфискация на имущество придобито по престъпен начин. Също много важна институция, която трабва да заработи ефективно.

 

Никога не сме се месили в работата на съда и на прокуратурата. Нямаме и това право.

Надявам се, че и министър Цветанов си е направил изводите, че понякога и най-добрите намерения, когато не са коментирани както трябва, могат да доведат до недоразумения.$

 

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов:

 

"В доклада ясно се казва, че борбата с организираната престъпност започва след 2009 и 2010 година. Естествено е тези, които са притискани да искат оставката ми. 2009 година бе година на отвличанията. След като заловихме извършителите и процесът завърши на първа инстанция – вече няма от този тип престъпления. Това е реален резултат. Направени са и много други неща.

Имаме съвместни екипи с ДАНС и прокуратурата, които работят конкретно по корупцията. Надявам се, че в края на 2013 година ще имаме още по-добри резултати.

Знам, че моята дейност и на вътрешното министерство е една от основните теми в доклада. Приемам критиките и препоръките, но и много сме направили. Фактите го доказват. И по отношение на наркотрафика, на проституцията, на контрабандата. Това са факти."

 

Председателят на БСП Сергей Станишев:

 

Опозицията обсъжда вариант да поиска вот на недоверие на правителството, след като бъде детайлно разгледан докладът на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Това обяви в Бургас председателят на НС на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Според него трябва да се направи независим външен одит за реформа на прокуратурата и на системните проблеми на цялата вегира на разследването от полицейското до съдбената фаза.

Квалификациите в доклада са убийствени и не го казвам със злорадство, защото ние сме имали проблеми в нашето управление. Първите две години бяха трудни, но през 2009 година дойде един положителен доклад с 22 конкретни препоръки и за 3 години ГЕРБ бяха длъжни да направят така, че този механизъм да бъде приключен, а това не се случи", коментира Станишев.

Според него при това положение опозицията има всички основания да поиска вот на недоверие. От днес вече са започнали и формални консултации между социалистите с останалите партии.

 

Евродепутатът от БСП Илияна Йотова:

Европейската комисия днес каза, че управляващата политическа партия не желае да се справи с организираната престъпност, напротив – разпънала е политически чадър и управлява заедно с нея. Това каза пред Агенция „Фокус” евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова във връзка с днешния доклад на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и оценка. Равносметката за тези пет години е убийствена. Междинните доклади през годините даваха като чели повече светлина в тунела, отколкото заключенията на петгодишния период на Европейската комисия. Всъщност комисията днес каза на българското правителство, че не вижда у него политическа воля за справяне с корупцията и организираната престъпност и че очевидно ще разчита на политическата воля на следващия кабинет за по-добри резултати, тъй като отмества следващия доклад за края на 2013 г., каза Йотова. Европейската комисия достатъчно дълго време е изчакала правителството на премиера Бойко Борисов да се справи с корупцията и организираната престъпност, но с днешна дата този кредит вече е изчерпан, а нов не е даден. „Това, което повтаряха българската опозиция и политиците от опозицията, че у нас тази война с корупцията и организираната престъпност се води само във виртуалната представа на вътрешния министър и че се вдига много шум без да има конкретни резултати, днес абсолютно по безпрекословен начин беше потвърден от Европейската комисия”, допълни Йотова. За нея най-страшното заключение е това, че у нас икономиката и бизнесът на практика се управляват от организираната престъпност, от мафията, която има своите връзки и своето покровителство, своя политически чадър сред управляващата партия.

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов:

 

Лидерът на ДСБ Иван Костов вдигна ръце от правителството. Това стана на брифинг на Синята коалиция в НС, 6 минути след като ЕК обяви доклада за България. „По-лош извод от този доклад аз не съм си представял", заяви той.

„На това правителство този доклад не дава никакъв шанс, то е отписано", допълни Костов. Според него ГЕРБ не заслужават името си „Граждани за Европейско развитие на България", защото според Костов, те са „Граждани за Европейски провал".

ГЕРБ не е в състояние да извади страната от този провал, в който е вкарана, посочи още лидерът на ДСБ. Според него обаче оставка на вътрешния министър Цветан Цветанов, няма да реши проблема. Цветанов е епизод, смята Иван Костов.

Според него най-неуместното е след този доклад БСП да иска вот на недоверие към правителството, тъй като 40% от критиките на Брюксел касаят управлението на Тройната коалиция.

Според Иван Костов, необходима е дълбока реформа в съдебната система, по която да бъде постигнат национален консенсус. Нищо друго не ни спасява, категоричен е лидерът на ДСБ.

 

Анна Караиванова, главен инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет:

 

Тази година докладът на ЕК не е обективен в частта за Инспектората. Мислех, че ще се отчетат повече постиженията през този 5-годишен период. Това каза главният инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет /ВСС/ Анна Караиванова, предаде репортер на БГНЕС.

До 2006 г., изключвам младшите съдии, нямаше конкурси в съдебната власт. Сега има конкурси, търси се най-удачната форма, нямаше преди и такова атестиране. Аз съм най-критична към атестирането, но все пак има такова. Нямаше случаен избор на делата. След 2006 г. се въведе, преди почти нямаше дисциплинарна отговорност за магистратите. Мисля, че сега има напредък, но гражданите са недоволни от правосъдието. Това е факт. Над 70% смятат, че в съдебната власт има най-много корупция, добави Караиванова. Мисля си как ли се чувстват младите много работещи и почтени съдии и прокурори, за които съм убедена, че не се отнася това, но заради някои зрънца, които не успяхме да поставим на мястото им, всички минават под общ знаменател, каза Караиванова.
Тя заяви, че необективното в доклада е това, че там се посочва за липса на препоръки в областите за разпределение на делата на случаен принцип.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 89| 7233 |15.07.2012 Станишев: Между ГЕРБ и БСП има 4% разлика . 49| 9400 |14.07.2012 Р. Овчаров: Да бяхме сменили Станишев още през 2009-та! . 102| 6311 |13.07.2012 Борисов: Тарикатлъкът с неплащането на здравни вноски приключва . 71| 15973 |10.07.2012 Бойко Борисов: Емил Димитров е казал тъпня, да се извини!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads