Реклама / Ads
33| 6716 |03.01.2022 НОВИНИ

Борисов: Шах може да играе всеки. Лидерът на ГЕРБ в поредна атака към новите управляващи

.
Бойко Борисов
Шах може да играе всеки, Нова година е. Времето на пиара отдавна мина, дето се вика, близо година вече те са управляващи. Това каза на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той атакува по всички линии новата власт, основно по темите за енергетиката, инфлацията, здравната криза. Показа, че най-много го засягат действия спрямо ”Булгаргаз”.
 

"Десет-единадесет месеца вече минаха и те бяха управляващи. Не можеше да не направят за това време компенсиращи мерки. Има инструменти, мерки, техники, много усилия струват, но 9 млрд. да останат скрити за общестството, но да не се говори за тези рекордни разходи. В същото време около 3 млрд. лв. са по доверителни сметки. И ние сме го правили. По милиард за саниране. Правили сме го за малките компании, за да им е по-сигурно и да знаят за следващата година, че ще могат да си купуват материали. Затова аз твърдя, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. Защото по цените на скъпия метал ще ги питаме защо подписваха такива скъпи договори. Защо спряхте евтините договори? Вече и пътят към Белград щеше да е готов.", коментира и лидерът на партията.

 

И те не могат, докато бяха министри, да не са виждали тези числа и да не са направили мерки, с които това да се забави, както го правехме ние. 9 млрд. за декември, да не се говори в медиите за това, да не се говори за този рекорден разход", коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"В същото време около 3 млрд. са по доверителни сметки. Да, ние сме го правили, слагахме по 1 млрд. за саниране, за да знаят малките компании, че ще работят и другата година, за да си напазаруват и да им излезе по-евтино. Такава сметка беше и в строителството, за да могат да си купят евтин метал. Аз твърдя, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. При цените на този метал, 60% ще им е всеки договор нагоре? Велоалея няма да направят, чисто обектовно е. Субективно е, че ги е страх, защото ще питаме защо спряхте евтината цена и договори? Защо го направихте?", попита лидерът на ГЕРБ.

 

"Продължаваме да сме единствени без план за възстановяване. В тази криза на вас не ви прави впечатление. Това са елементарни неща. Ако ние бяхме на власт, вашите емисии щяха да започват така - първа новина - рекордна смъртност, втора - рекордни цени на горивата, провал в бюджета, в плана, нулева година за еврофондовете, няма да има еврозона и то щеше да дойде спортът и времето. Това щяха да бъдат вашите новини, ако управлявахме ние. Нали говорим за свобода на медиите и обективно отразяване? Кое от тези неща ги има във вашите новини?", допълни Бойко Борисов.

 

Той обясни, че се работи по развалянето на договора между Булгаргаз и Азербайджан за газ, за да може да се сключат договори с частни дружества.

Поколения политици са водили с азерите изключително прагматична, приятелска политика. Помните, когато с президента Алиев откривахме олимпийските игри в Баку и то в момент, в който ЕС бойкотираха игрите. От Eвросъюза ми разрешиха и аз отидох, от ЕС бях само аз. Чувам, че вече има остро писмо, което се крие. Дали е така не мога да знам, но уж щеше да има прозрачност и нямаше нищо да се крие, каза Борисов и поиска Кирил Петков да нареди проверка от ДАНС за това откъде е изтекъл договора с азерите.

По време на брифинга от партията показаха статистики за високи харчове на правителството.

 

,,То изтече ден след като "Булгаргаз" го предаде на МС. Моят прочит е, че след като секретарят на президента реагира така остро, господин Павлов беше служебен министър в правителство на Радев. Ударът по "Булгаргаз" и реакцията на Стоянов ме води към размисли, че нещо искат да правят по "Булгаргаз". Нормално е премиер да се подразни, ако му вдигнат така цената на газа'', обясни още бившият премиер.

По думите му настоящият шеф на КЕВР е от "Да, България", която е коалиционен партньор в правителството. ,,От коалицията го изненадват", каза още Борисов за Кирил Петков.

 

Защо декември 2021 г. 4,64 млрд. лв. са похарчени от фискалния резерв, попитаха още от партията на Бойко Борисов. Негативен рекорд е дефицитът на държавата и недоброто планиране на държавните средства.

 

Според бившия министър на енергетиката Делян Добрев новите управляващи подготвят политическо назначение за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране:

"Чувам, че просто имат кандидат от тяхната партия - Сабрутев, доколкото разбрах - депутат от "Продължаваме промяната", който готвят до края на месец януари да стане председател на КЕВР. Той е не само политически оцветен, но той е и неподготвен. Той не може да се справи с тази задача", посочи Добрев и добави:

 

"И аз силно се надявам да не си мислят, че ще сложат политическо назначение в КЕВР, за да могат да го управляват по начина, по който искат".

 

10 месеца промяната продължава, за съжаление - с негативни рекорди и тренд. Промяната доведе до над 9 млрд. лв. разходи само за месец, необосновани. Правителството дължи обяснение за какво са разходвани тези 9 млрд. лв. Това коментира депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

 

Той още веднъж заяви, че за изхарчените пари от страна на правителството, няма обяснение и от ГЕРБ настояват за такова.

"Промяната доведе до намаляване използването на фискалния резерв. Аналогията можем да я направим. Желаем отговори, продължаваме да питаме - защо в декември 2021 г. използваните средства, са в този рекорден размер? Правителството на промяната дължи и този отговор", продължи той.

 

"Освен това имало и рекорд в дефицита на държавата", изтъкна Иванов.

"Ние сме загрижени от тази промяна, виждаме негативния тренд", подчерта народният представител. "Мисля, че отговорите на Василев и Петков, са необходими. Българите обедняват, бизнесите фалират и ние призоваваме за спешни мерки за овладяването на галопиращата инфлация. Това не се случва с парии шах", завърши той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 3804 |03.01.2022 Премиерът: Ще видим дали може да купим повече газ от Азербайджан, където цената е по-изгодна . 11| 4517 |02.01.2022 Израел може да стигне до стаден имунитет заради Омикрон . 18| 4851 |29.12.2021 Мика Зайкова: Инфлацията е по-голяма заплаха от пандемията, може да стане двуцифрена . 2| 2857 |26.12.2021 Къде можете да се ваксинирате в днешния празничен ден?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads