Реклама / Ads
0| 4648 |13.09.2016 НОВИНИ

Борисов слуша посланици за прокуратурата

.
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланиците на Великобритания, Испания, Германия и Холандия – Ема Хопкинс , Хосе Луис Тапиа Висенте, Детлеф Лингеман и Том ван Оорсхот.
 
Основна тема на разговора е бил независимият анализ на структурния и функционалния модел на Прокуратурата на Република България, съобщи правителствената пресслужба. В тази връзка Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия (SRSS) изпрати, по искане на премиера Борисов, петима действащи прокурори, които да извършат независимия анализ, се казва в съобщението.

"Правителството е силно заинтересовано от успеха на тази мисия, защото той е свързан с провеждането на съдебната реформа у нас", отбеляза министър-председателят по време на срещата си с посланиците на държавите-членки, чиито прокурори участват в мисиите у нас. Премиерът увери посланиците, че държавата полага всички усилия за изпълнение на препоръките в мониторинговия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.

В стратегията за съдебна реформа, изготвена от екипа на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, беше планирано да се извърши "независим експертен мониторинг за състоянието и ефективността на прокуратурата, факторите за политическо, йерархично и друго неправомерно влияние в нея, както и формите на злоупотреба с прокурорски правомощия". Впоследствие - поради възраженията на прокуратурата, заданието прие вида "независим анализ на структурния и функционален модел на прокуратурата". Препоръката залегна и в редовния мониторингов доклад на ЕК от януари 2016 г.

За тази цел в края на юни пристигнаха четирима прокурори от Германия, Холандия, Великобритания и Испания. Освен с модела на прокуратурата те поискаха и да се запознаят с някои конкретни дела, които са смятани за проблемни.

До края на годината четиримата прокурори трябва да излязат с аналитичен доклад със заключения и препоръки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4410 |13.09.2016 Г. Марков: Борисов да се учи от Орбан . 0| 3952 |13.09.2016 Борисов: Комунистите са мечтали само за магистрала до Правец . 0| 3709 |13.09.2016 Борисов: Бокова остава кандидат на България за ген. секретар на ООН . 4| 13501 |12.09.2016 ”Политико”: Борисов обмисля сделка за президент с олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads