Реклама / Ads
11| 4819 |18.11.2020 НОВИНИ

Борисов: Смятаха, че с натиск и лобизъм може да се промени нашата позиция. Тя не е на инат

.
Бойко Борисов
С вицепремиерите Захариева и Каракачанов проведохме десетки срещи в търсенето на решения. Направихме всичко възможно да не бъдем ние държавата, която ще каже ”не” на започването на преговори с Република Северна Македония. Те обаче смятаха, че с натиск и лобизъм може да се промени нашата позиция. Нашата позиция не е на инат, а е принципна и отразява очакванията на всички българи.
 

Това заяви премиерът Бойко Борисов във видео, публикувано в личния му профил във Facebook.

 

Изявлението идва ден, след като България обяви решението си да блокира пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз заради исторически спорове, които през последните седмици обтегнаха отношенията между двете държави.

 

Ето какво още каза Борисов:

 

България винаги е била една от страните, които най-силно настояват за европейска интеграция на Република Северна Македония и на останалите държави от Западните Балкани. България решително подкрепи Република Северна Македония да влезе в НАТО. Винаги сме били изключително добронамерени и ясно сме посочвали докъде могат да стигнат нашите компромиси. Създадохме и смесена историческа комисия, където експертите трябваше да решат спорните въпроси единствено с аргументи.

 

С вицепремиерите Захариева и Каракачанов проведохме десетки срещи в търсенето на решения. Направихме всичко възможно да не бъдем ние държавата, която ще каже "не" на започването на преговори с Република Северна Македония. Те обаче смятаха, че с натиск и лобизъм може да се промени нашата позиция. Нашата позиция не е на инат, а е принципна и отразява очакванията на всички българи. Разбира се, ние сме готови да продължим разговорите, продължаваме да спазваме и Договора за добросъседство.

 

Очакваме обаче да видим същата ангажираност и отсреща!




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4345 |18.11.2020 Кристиан Вигенин: Остана горчив вкус от това, че България като че ли се оказа под натиск, вместо Република Северна Македония . 11| 5333 |17.11.2020 Експерт опроверга Борисов: Няма да имаме готовност да прекарваме азерски газ от 1-ви януари . 15| 5232 |16.11.2020 Проф. Витанов: Най-големият натиск ще е до средата на декември . 35| 6190 |14.11.2020 Сачева адвокат на Борисов: Той не цитираше ”Аушвиц”, а изрази радостта от края на карантината си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads