Реклама / Ads
20| 2398 |25.06.2024 НОВИНИ

Мицкоски чака правителство на Борисов, не иска да вписва българите в конституцията на РС Македония

.
Християн Мицкоски. Източник: БГНЕС
"Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена", смята новоизбрания премиер на страната Християн Мицкоски.
 

В първото си интервю като премиер, за ТВ 24 той заяви, че е готов да седне и да намери решение с новото българско правителство.





"Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше не може да стане. Направена е грешка. Когато нещо не става, трябва да бъде намерено решение. И ние търсим решение. За да го намерим, ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. И очаквам това да бъде (правителство на) нашата сестринска партия (в ЕНП) на Бойко Борисов. И очаквам, че ще има добра воля ще седнем, за да аргументираме позициите си, като добри съседи. Или както той (Борисов) би казал "държави на два братски народи". Подготвен съм да седна и да разбера каква беше причината да се появи това искане (за включване на българите в конституцията), какви са потенциалните рискове в бъдеще”, заяви Мицкоски, според когото Северна Македония е направила много за европейските ценности, но не е получила нищо.

 

Според Мицкоски единогласието при взимане на решения в ЕС може да бъде заобиколено и „само в последните месеци са взети две-три решения без единогласие”.

 

"Така че ако искате да бъде намерено решение, то може да бъде намерено. Аз съм подготвен. Искате промени в конституцията? Защо? Кой нарушава правата на българската общност в (Северна) Македония? И това може да е така. Коя е отговорната институция в Европа, която да каже, че това е така - Европейският съд за правата на човека в Страсбург. Колко присъди има (Северна) Македония там? Присъдите са 14 за България срещу нула (за Северна Македония). Македонската общност там (в България) не иска да е част от конституцията, иска да си регистрира неправителствена организация. Значи, там не могат неправителствена организация да регистрират, а тези тук (българите в Северна Македония), имат каквото поискат”, заяви Мицкоски.

 

Според него "всички народи в света" могат да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, но той очаква предвидливост на процеса на евроинтеграция, преди държавата да влезе в него.





"След шест месеца ще ни кажат "Гоце Делчев чий е?", „Илинденското въстание Преображенско ли е или Илинденско”. В България има град Гоце Делчев. Ако питате българите, Гоце Делчев дори не е сред 50-те най-големи герои, а при нас е пръв. Как в България ще си смятат историческите истини си е техен проблем. Аз и сега ще кажа, че ще подкрепя договора (за приятелство и добросъседство с България) за всичко, което е полезно. Историческата комисия нека си работи, но това не може да бъде процес с край. Германия и Франция още преговарят, а Буяр Османи подписа, че до края на преговорите трябва да се разберат”, обясни тезата си Мицкоски.

 

Според него, когато в България има политическо правителство той има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес", гаранциите, за които настоява трябва да бъдат дадени от България с посредничеството на ЕС, а ако ЕС има желание да види Северна Македония като член на ЕС „трябва да бъдат честни” с условията пред Северна Македония за това.

 

"Наличието на политическа воля е същността. Ако имаме политическа воля и правилен прочит на нещата, всичко може да се случи. Ако има желание", заяви Мицкоски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2213 |25.06.2024 Тръгва делото за смъртта на полицаите, прегазени след гонка с мигранти . 0| 2247 |25.06.2024 В държавата на Путин пак гори. Най-малко 8 души са загинали при пожар в Подмосковието . 8| 2703 |25.06.2024 ISW: Достатъчно ракети ATACMS ще позволят на Украйна да удари Керченския мост . 0| 2277 |25.06.2024 Евро 2024: Италия на осминафинал след гол в последните седунди, Хърватия - с минимални шансове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads