Реклама / Ads
42| 4522 |19.01.2021 НОВИНИ

Борисов: Спекулациите, че сме избрали определена фирма за ваксини не отговарят на истината

.
Спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, категорично не отговарят на истината. Сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. На всеки български гражданин ще му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози.
 

Това написа в личния си профил във Facebook премиерът Бойко Борисов.

 

Думите му идват в контекста на скандал, набрал скорост през последната седмица. Причината - решението масовата ваксинация у нас да се направи с разработената от AstraZeneca ваксина. Появиха се обаче опасения, че зад решението няма здравен мотив, а става дума за интереси. Причината - директор на AstraZeneca за България е роднина на евродепутата Ева Мейдел, която е член на ГЕРБ.

 

Ваксината, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca все още не е получила своето одобрение от ЕС. Очаква се регулаторът да даде зелена светлина в края на този месец. Въпреки това обаче България е заявила най-големи количества именно от тази ваксина, въпреки че според предварителната информация тя не е толкова ефективна, колкото одобрените към момента ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna. Управляващите обаче са категорични - решението не е политическо, а е взето с помощта на здравните експерти.

 

"Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини", посочи по време на заседанието здравният министър.

 

Борисов изтъкна още и трайната тенденция в спада на нивата на заболеваемост у нас през последните седмици.

 

"Добрите данни ни дават основание да обсъждаме с министри и НОЩ разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори", посочи още Борисов по време на днешното правителствено заседание.

 

Обмисля се от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. Разглежда се и възможността ресторантите също за заработят, но с вечерен час и намален капацитет.

Магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове.

 

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде взето в четвъртък




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3389 |06.01.2021 Борисов: 28 март е определена като дата за избори . 40| 4070 |05.01.2021 Борисов: Президентът Радев сега се чуди как да отмени изборите . 7| 4280 |04.01.2021 Константин Проданов за Борисов: Все едно да се хвалиш, че си къташ заплатата, а покривът ти тече . 63| 4742 |26.12.2020 Борисов: Ще дойде време и ЕС ще пита: Я да видим кой е ваксиниран и кой не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads