Реклама / Ads
4| 8824 |27.10.2017 НОВИНИ

Борисов уволнява в САЩ за наводнения, но не смее да пипне Цветанов и Николов

.
Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметът на Бургас Димитър Николов да подадат оставки. За това настояват от гражданско сдружение „За свободна България“. Писмото, което са изпратили до редакцията е подписано и от членове на ГЕРБ. Те са възмутени от оправданията и лъжите на Цветанов и Николов по повод наводненията и жертвите в Бургаско.
 
В момента говорим за жълт код, а виждате това, което сполетя Бургаско - трябваше да има червен код“, повтаря от два дни по медиите Цветанов.

Припомняме, че след проливните дъждове на 24-25 октомври 2017 г. Загинаха трима души, един е в неизвестност, има и ранени. Инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 куб.м. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

"Няма нарушение на стените. Просто е имало голяма приливна вълна, тъй като става въпрос за каскади от язовири." Това коментира вчера в кулоарите на парламента икономическият министър Емил Караниколов по въпроса за състоянието на язовирите в Бургаско, което пострада сериозно при последните дъждове.

 

Кметът на Бургас Димитър Николов също отрече той и общината да имат някаква вина за случилото се. Те просто нямало как да реагират на бедствието, тъй като електронната система, която струвала над 1 млн лв не покривала всички населени места, освен това само информирала за повишаване нивото на водоемите. Кметът уверява, че са евакуирали хора и са ги спасили. Бедствието обаче се оказало неочаквано.

Това се случва, въпреки че през пролетта Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съобщи, че 205 язовира са неизрядни, само 5 са изпълнили предписанията за укрепване, а 30 са в много лошо състояние. Почистването на речните корита също е вечен проблем.

Представителите на властта се обединиха около заключението, че държавните институции са си свършили перфектно работата и подчертават, че държавните язовири в област Бургас нямат вина за бедствието. Виновни били синоптиците, които подвели институциите с невярната си прогноза.

От БАН обаче ги опровергаха. "Синоптиците ни са си свършили добре работата", коментира проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Още на 23 октомври от службата му са обявили „оранжев код“ за опасно количество валежи, което означава от 30 до 60 л на кв. м за денонощие. "На 24 октомври отново бе обявен оранжев код за 16 области, а в 12 часа - за Ямбол, Хасково и Бургас. На 25-и сменихме кода за Бургас в червен, тъй като отчетохме предишното количество валежи", коментира той. "За Бургаска област паднаха 120 л за двата дни, което и беше прогнозирано и своевременно подадено към Гражданска защита и МОСВ", посочи проф. Брънзов. По думите му синоптиците не могат да прогнозират къде точно колко количество дъжд ще падне.

 

Той определи като некоректно сравнението с американската метеорологична служба, която получава в пъти по-голям бюджет от българския. "Ние нямаме дори автоматични дъждомери, с които веднага да се отчита количеството паднали валежи", коментира още той. Всичко ставало с кофи и мензури, а тези, които мерят нивото на падналите дъждове полечавали по… 40 лв на месец.

Вижте в Щатите какво става. Трепят се  непрекъснато по улиците. Страшно е… И нито една шахта  не работи, не поема вода и стават наводнения. Там не трябва да остане нито един кмет! Защото не си е  свършил работата! У нас  шахтите работят, а там не! Няма ден, няма миг, няма нощ – работим денонощно. Работим, даже много добре работим за България”. Това са думи на премиера Боко Борисов изречени само преди три седмици.

 

Подписалите писмото за оставките на Цветанов и Николов питат: По какви критерии министър-председателят реши, че в САЩ кметовете трябва да си ходят заради наводненията там, а в България – не? Питат още: „Ще доживеем ли някога български политик да признае, че той или партията му са виновни за нещо“?

 

Цветан Цветанов не бе открит за коментар, защото не вдигаше телефона си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4196 |25.10.2017 Борисов: Създадена е бърза организация за преодоляване на бедствието . 8| 6622 |25.10.2017 Слави ”стреля” по политическата импотентност на Борисов и Фандъкова . 2| 4383 |25.10.2017 Борисов изпрати Радев, Нанков и Димов при бедстващите в Бургас . 5| 4554 |25.10.2017 Борисов: Колкото за българските военни летци е направено, за никой друг не е направено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads