Реклама / Ads
16| 4403 |07.04.2015 НОВИНИ

Борисов зави рязко за частните сделки

.
Премиерът Бойко Борисов
Инициаторите на идеята прокуратурата да се меси в частни сделки - ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров, вчера направиха рязък завой и се отказаха от първоначалния си план. Новият гласи, че проектът за Граждански процесуален кодекс (ГПК), с който се развързват ръцете на прокуратурата, ще бъде оттеглен и преправен, като навсякъде главният прокурор ще бъде заместен механично с финансовия министър.Инициаторите на идеята прокуратурата да се меси в частни сделки - ГЕРБ, премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров, вчера направиха рязък завой и се отказаха от
 
Оттеглянето беше потвърдено от премиера Борисов минути след като привечер Цацаров заяви в парламента, че "ГПК трябва да последва съдбата на НПК", тоест да бъде оттеглен, пише в. Сега. И до момента обаче не е ясно какви точно допълнителни правомощия ще бъдат дадени на министъра на финансите, който и в момента може да се намесва в сделки, когато е увреден държавен интерес, и дори да ги спира по закона за мерките срещу изпиране на пари.

В петък вносителят Цветан Цветанов оттегли и проекта за изменение на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), с който на главния прокурор се даваше право да спира сделки, които нарушават държавния интерес, за 48 часа без съдебен контрол. Цветанов каза вчера: "Промените в ГПК ще претърпят съществени корекции. Правомощието да сезира прокуратурата за съмнителни сделки, при които е ощетен държавният интерес, ще бъде прехвърлено към финансовия министър.

За това настояваха от РБ по време на дебатите при първото четене на законопроекта. Редакциите в поправките ще бъдат обсъдени във вторник в съвета за развитие". Той поясни, че ще бъдат отчетени всички съображения на главния прокурор.

Обратът вчера настъпи след ненадейна совалка на главния прокурор Сотир Цацаров при премиера Бойко Борисов. Там Цацаров обявил, че не иска да се намесва по граждански дела, съобщи пресцентърът му. По време на срещата той заявил, че допълнителните правомощия на прокуратурата, "откровено казано, може да създадат опасни прецеденти в развитието на нормалния граждански оборот". Според прокуратурата Борисов споделил напълно аргументите и се ангажирал да запознае с тях парламентарната група на ГЕРБ.

Премиерът се съгласил, че връщането към законодателни решения, отменени от 1998 г., е спорно и следва да се търси друг подход, свързан с права на министъра на финансите като представител на държавата, който подлежи на парламентарен контрол. Мнението на премиера от вчера е точно обратното на позицията му отпреди две седмици, когато лично той лансира спорната идея. Тогава Борисов обяви, че до този ход се е стигнало след негови разговори с прокурори и служби.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 7278 |06.04.2015 Стойнев: Защо магистралите на Живков не се рушат като на Борисов? . 11| 4451 |04.04.2015 Борисов пак се похвали: В топ 10 на ЕС сме по усвояване на еврофондове . 29| 11593 |03.04.2015 Световните медии "гръмнаха" с интервюто на Борисов . 6| 5796 |03.04.2015 Борисов: Изскачат дефекти на спортната зала във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads