Реклама / Ads
4| 4726 |23.10.2014 НОВИНИ

БОРКОР търси корупция в 110 проекта по регионалната програма „Орешарски”

.
Шефът на БОРКОР Бойко Великов
Сериозна проверка започва на одобрените проекти по Публично инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, към Министерски съвет обръща внимание и се захваща с търсене на злоупотреби и корупция при спечелените обществени поръчки по финансираните от държавата проекти.
 

Припомняме, една от най-голямата гордост на правителството на Пламен Орешарски бе именно Публично инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която от държавната хазна бяха отделени 500 млн. лева. Най-много пари бяха заделени за проекти на общините от цялата страна, а именно близо 290 млн. лева. Значителна сума получи и Министерство на регионалното развитие, в това число и Агенция „Пътна инфраструктура" - 50 млн. лева, пише нюз.бг.

 

Заради одобрените проекти в началото на настоящата година тогавашната опозицията от ГЕРБ атакува многократно кабинета „Орешарски" с обвинението, че пари са дадени само на определени региони и проекти, избрани на партиен принцип. Именно заради тези сигнали в публичното пространство още от март месец в ЦППКОП се е родила идеята за започване на такава сериозна проверка на самите обществени поръчки.

 

Заради предсрочната оставка на кабинета „Орешарски" и решенията на сегашното служебно правителство на проф. Георги Близнашки проверката се е забавила и е започнала през август и то само на ниво събиране на информация.

 

Днес на специална пресконференция обаче центърът избра чрез жребии кои проекти ще бъдат проверени. „Не трябва да остават никакви съмнение по отношение на принципа за определяне на представителната извадка от проверяваните проекти", обяви на пресконференцията директорът на ЦППКОП Бойко Великов и обясни, че в проверката ще бъдат разгледани много внимателно около 110 от общо 580-те финансирани с държавни пари проекта.

 

„Всеки един от проектите има немалък брой обществени поръчки, които трябва да се провеждат по Закона за обществените поръчки (ЗОП)", подчерта още Великов. Сред основните цели, които центърът си е поставил с въпросната проверка, е да се ограничат възможностите за корупция, а в бъдеше бюджетните пари на страната ни да се изразходват по-ефикасно и полезно.

 

„На първо място ще съберем информация за обществените поръчки, ще проверим информацията. И ако евентуално установим допуснати нарушения, веднага ще сезираме компетентните органи като прокуратурата", обясни хода на проверката шефът на центъра срещу корупция и организирана престъпност.

 

За помощ при изпълнението на проверката от ЦППКОП се обръщат към областните управителите, както и към Министерство на финансите. Последната стъпка на проверката ще бъде изготвянето на доклад за установените т.нар „слаби места" по отношение на корупцията, като в този доклад ще бъдат посочени и мерки за тяхното преодоляване или намаляване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 7497 |01.10.2014 Местан: Участието на Пеевски в законопроекта за КТБ звучи иронично . 7| 12035 |31.07.2014 Сигнал за корупция срещу новия зам.-шеф на СДВР отлежава 4 г. . 18| 5191 |25.07.2014 Орешарски няма да оттегли проекта за ремонт на бюджета . 3| 8017 |23.07.2014 Правителството остави на следващите проекта за VІІ блок в АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads