Реклама / Ads
19| 10253 |07.08.2024 НОВИНИ

„Боташ“ изключи промяна на газовия договор с България и заплаши със „сериозни последици“. Няма отговор

.
"Боташ"
Турският газов оператор „Боташ“ предупреждава за сериозни последици за България, ако не плати по 13-годишното споразумение. Споразумението може да доведе до това „Булгаргаз“ да плати над 2,3 млрд. долара за резервиран капацитет, независимо дали го използва или не. Българският парламент призова „Булгаргаз“ и „Боташ“ да преразгледат условията на сделката на фона на опасенията за финансовото състояние на историческия оператор. Това се казва в анализ на ICIS, предаде БГНЕС.
 

Турският газов оператор „Боташ“ отхвърли призивите за предоговаряне на спорна сделка с българския си държавен партньор „Булгаргаз“.

В писмо, изпратено от „Боташ“ до българската държавна компания миналия месец и видяно от ICIS, турската компания заяви, че всеки провал от страна на „Булгаргаз“ да извърши многомилиардни плащания като част от 13-годишно споразумение ще има „сериозни последици“.

 

„Боташ“ заяви, че предложените изменения на сроковия лист, подписан от двете страни на 30 декември 2022 г., ще „нарушат фундаменталната динамика на споразумението и ще направят изпълнението му неизпълнимо за „Боташ“ .

 

Условията на спорната сделка, които бяха разкрити за първи път от ICIS през юли 2023 г., изискват от „Булгаргаз“ да резервира и заплати преносен капацитет от българската страна на граничния пункт Странджа-Малкочлар с Турция.

 

По силата на сделката „Булгаргаз“ очаква да си осигури газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор „Боташ“ ще доставя на България в граничната точка Странджа-Малкочлар по Трансбалканския маршрут.

Капацитетът за влизане на границата възлиза на 106,4 GWh/ден от българската страна на точката на свързване Странджа-Малкочлар и ще бъде разделен на половина за срока на 13-годишната сделка.

 

Половината от общия наличен капацитет, или 53,2 GWh/ден, ще бъде резервиран от „Булгаргаз“ за него, независимо дали го използва или не. Останалата половина принадлежи на „Боташ“, който може да я преотдава на трети страни въз основа на непрозрачни критерии.

По силата на сделката се очаква „Булгаргаз“ да плати 2,34 млрд. долара за капацитета, дори и да не го използва.

„Булгаргаз“ поиска преразглеждане на срочния договор с „Боташ“ от декември 2022 г. след парламентарно разследване на сделката, поради опасения, че условията ще поставят компанията и българския енергиен сектор в несигурно финансово положение.


В писмото „Боташ“ също така отхвърли твърденията на „Булгаргаз“, че предоговарянето ще бъде необходимо, за да се съобрази с „промените на пазара“, като заявява, че аргументите на българския оператор не са обосновани.

 

„Бихме искали да отбележим, че не са настъпили никакви радикални промени на пазара, които да надхвърлят това, което страните разумно биха очаквали при сключването на Term Sheet“, се казва в писмото на „Боташ“ от 17 юли 2024 г.

 

„Боташ“ заяви, че се е „постарала да се съобрази в максимална степен с исканията на „Булгаргаз“ за допълнителна финансова и оперативна гъвкавост по време на изпълнението на Term Sheet“.

 

„Постигнато е общо разбиране за определени механизми, които могат да бъдат постигнати и които могат да подобрят способността на „Булгаргаз“ да управлява доставките и финансите си, без да нарушават общите очаквания за приходите на „Боташ“ , заяви турската компания.

Тя съобщи още, че исканията на „Булгаргаз“ за преговори, представени в писмото от 4 юли 2024 г., „не отчитат обширните дискусии и взаимните усилия, които се провеждат между нашите компании и министерства“.

 

Депутатите посочват, че „Булгаргаз“ трябва да резервира капацитет от 1,8 млрд. куб. м годишно и да плаща 180 млн. долара за него годишно, но 14-те доставки на втечнен природен газ, осигурени по договора, възлизат на 1,3 млрд. куб. м, което означава, че „Булгаргаз“ има излишен капацитет от 0,5 млрд. куб. м годишно, който не може да обслужва. В резултат на това те са поискали от „Булгаргаз“ да договори както доставките, така и капацитета въз основа на сезонните нужди, а не да следва твърд дневен профил.

 

Накрая депутатите искат „Булгаргаз“ да може да прекрати договора с разумно предизвестие, без да плаща неустойки. Ако иска да прекрати договора, „Булгаргаз“ ще трябва да плати 100% неустойка върху стойността на резервирания капацитет.

 

Нито „Боташ“, нито „Булгаргаз“ са отговорили до момента на публикуването.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2243 |07.08.2024 Парламентът задължи здравния министър да увеличи броя на медицинските сестри у нас въпреки пререканията . 18| 7853 |07.08.2024 ББР си върна само 5 млн. лв. от отпуснатия на Гайтански заем за 150 млн. Почти 100% загуба . 10| 2282 |07.08.2024 Тръмп за Тим Уолц: Той е по-лош и от Харис, ще донесе ад на земята . 1| 7113 |07.08.2024 Българска пенсионерка след почивка в Корсика: Много по-евтино е от София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads