Реклама / Ads
18| 13078 |07.05.2023 НОВИНИ

Ботьо Ботев за взрива срещу Гешев: Извършени са неща, както не трябва

.
Източник: стопкадър, bTV
Това е или шок или липса на професионализъм. Недопустимо е. Така криминалистът Ботьо Ботев коментира в предаването ”120 минути” противоречивите твърдения, които се появиха в първите часове след атентата срещу главния прокурор Иван Гешев.
 

"Извършени са неща, както не трябва", добави той. Ботев отишъл на мястото на третия ден, а тогава там нямало нито един човек. Според него не всичко можело да се направи още първия ден. Изненадан бил, че не видял експерти.

 

"Взрив е имало. Количеството на взрива не е било 3 кг тротил. Знаете ли какво значи три килограма тротил?", попита Ботев. Той обясни, че брониран автомобил се изпитва с 15 кг тротил.

 

Криминалистът припомни за опит да бъде взривен Васил Божков.  Тогава в асфалта имало 30 - 40 см кратер.

 

„Сега кратер нямаше. Останах с впечатление, че е ровено с гребла", каза още той.  И допълни, че "не би трябвало да се остави местропроизшествието, а е трябвало да бъде запазено". 

 

Не всичко е фиксирано, не всичко е преценено към онзи момент. Поне 5-6 дни е трябвало да продължи работата в района, смята топкриминалистът. 

 

Най-вероятно извиршителите са имали зрителен контакт, предположи той.  Според него тези, които са поставили взрива,  не са го обмислили добре.  

 

"Странно беше, че едни и същи хора даваха противоречиви твърдения. Работата на НСО е незабавно да изведат обекта от района. Имало е интервенция спрямо обекта", каза Ботев.

 

Взривът не бил инсценировка. Когато имало инсценировка, човекът срещу когото е, трябвало да е в час. Трима-четирима трябвало да знаят. Когато повече от двама знаели, след време информацията щяла да  изтече.

 

"Ако е инсценировка тези, които го организират, нямат гаранция, че няма да изтече информация", каза криминалистът. Според Ботев целта била сплашване. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4680 |06.05.2023 Като по учебник: И преполагаемият извършител на атентата срещу Прилепин призна само часове след взрива . 31| 7374 |05.05.2023 Демерджиев пред НС: Гешев е пътувал сам. Израелският експерт е пристигнал малко преди взрива . 10| 2599 |03.05.2023 Приключи огледът на мястото на взрива, отвориха пътя за Самоков . 6| 3065 |03.05.2023 Експертът Галин Ганчев: Разследващите са избързали с първоначалните информации за взрива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads