Реклама / Ads
7| 3837 |16.02.2022 НОВИНИ

Брънзалов: Личните лекари издишат. Има огромни опашки пред кабинетите

.
Лекарите са изморени. Има много работа и ние не можем повече да дишаме заради огромните опашки от хора пред кабинетите ни. Правим всичко възможно периодът на сътресение да е максимално кратък. У нас имаме един от най-добрите достъпи до медицинска помощ.
 

Това заяви в ефира на Българската национална телевизия зам.-шефът на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. 

 

Дали има добър достъп до медицинска грижа у нас обаче е спорно, особено на фона на последните скандали в сектор “Здравеопазване”. Припомняме случая с починалата във Враца жена, която 40 минути чака на регистратурата в Спешното отделение и разкарваната между 4 болници възрастна жена в София, която почина след 2 седмици в кома. 

 

Брънзалов обаче обясни случващото се с COVID-19 и транформираните отделения заради нуждата да се дава кислород на болни. Брънзалов отбеляза, че много от хронично болните хора са се влошили именно поради причината, че не посещават лекарите си.

Брънзалов се възмути, че личните лекари са натоварени с допълнителни административни функции. Обясни още, че електронен преглед на пациенти няма. Става дума за електронна регистрация на пациенти.

 

Коментарът му идва след вчерашното съобщение на “Информационно обслужване”, според което всички общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и специалисти в извънболничната медицинска помощ вече могат да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листи в електронен формат. Нововъведението е част от новия модул "Е-Преглед" на Националната здравноинформационна система (НЗИС), който дава възможност за пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

 

Брънзалов поясни, че всеки, който има електронен подпис, ще има достъп до електронната регистрация. Електронните рецепти са вече факт, като тяхното издаване става след преглед в кабинет на лекар. Нека пациентите не звънят на лекарите по телефона да им се издава електронна рецепта, без лекарят да си е видял пациенти, призова Брънзалов. 

 

“Написването на електронната рецепта се издава след преглед от лекар. Това трябва да се знае“, подчерта той и призова за промяна в наредбата, за да се постигне дигитализацията в здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3400 |15.02.2022 Личните лекари вече ще могат да извършват електронни прегледи . 1| 3299 |10.02.2022 Родилното в Троян затвори заради болни лекари . 1| 2958 |07.02.2022 Зъболекарите настояват за увеличаване на бюджета за дентална помощ с над 20 млн. лева . 37| 6383 |31.01.2022 Кръстев: Да, разликата в цените на уличните лампи е смущаваща, но законна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads