Реклама / Ads
5| 5412 |15.02.2023 НОВИНИ

Британският посланик уточнява ”Магнитски”: Санкционираните не могат да изнасят авоарите си и от офшорните ни зони

.
Роб Диксън
Великобритания наложи санкции по закона си, който е еквивалент на американския глобален закон ”Магнитски”, на санкционираните през 2021 г. от САЩ Пеевски, Желязков и Божков. По този повод британският посланик в София Роб Диксън даде интервю за БНР.
 

- В България има много вицове, които започват така: "Един американец, един руснак и един българин влезли в асансьор..." Ще го перифразирам: Един бивш хазартен бос, един бивш депутат и един бивш зам.-шеф на Бюрото за специалните разузнавателни средства кацнали на Хийтроу. Какво ще им се случи?


- Глобалният антикорупционен и санкционен режим на Обединеното кралство е нашият еквивалент на закона "Магнитски". Това позволява на нашето правителство да не допуска лица, заподозрени за тежка корупция, да имат достъп до нашата финансова система. Обединеното кралство продължава да бъде място, отворено към целия свят за търговия и инвестиции. Ние сме един от водещите финансови центрове на света за всеки, който няма какво да крие - добре дошъл.


Но ако сте замесени в тежка корупция, особено ако сте посочени като лице в този режим, няма да имате право да посещавате нашата страна, не може да пътувате дори транзитно, нито можете да търгувате с британски организации и фирми. Това са последиците от мерките.


Тоест, ако кацнат на британско летище, те ще бъдат върнати? - Няма да им се позволи да влязат в страната. Не могат да изнасят авоарите си от нашата страна. Така че мерките са сериозни.


Тези лица не ги искаме в Обединеното кралство. Ние не искаме те да извършват стопанска дейност с британски фирми. Тези мерки се отнасят и за нашите отвъдморски територии и офшорните зони Джърси, Гърнзи и остров Ман. Не могат да извършват икономическа дейност и с фирми, регистрирани там. Няма как конкретно да говоря къде има и къде няма авоари.


- Какво е важно в това напомняне от Великобритания за санкционираните от "Магнитски"?


- Направихме много внимателен преглед на случаите с Пеевски, Божков и Желязков от първия списък "Магнитски". Установихме, че те са замесени в тежка корупция - било то чрез подкупи или злоупотреба с обществени средства.


По този начин се отправя един по-общ сигнал за недопустимостта на корупцията, за значението на отговорността. Корупцията по цял свят лишава хората от така нужните им финансови средства. Тези лица определено са престъпили прага на допустимостта, затова предприемаме действия да опазим нашата финансова система.

 


- Да очакваме ли, че петимата, санкционирани от САЩ в петък, ще бъдат санкционирани и от Великобритания?


- Имаме собствен механизъм и собствени процедури, които са много обстойни. Направили сме много мащабна проверка на всички налични доказателства. За тримата, посочени от нас, сме напълно убедени, че са замесени в тежка корупция. Съвместно със САЩ сме обсъждали момента за обявяване на санкциите, за да можем да покажем нашето единство в борбата с корупцията.


Кой още може да влезе в този списък - мисля, че не е редно да правя спекулации.


- Има ли други граждани на ЕС, санкционирани от Великобритания?


- Това не са санкции срещу държави, не са мерки срещу България. Важното в случая не е гражданството на тези лица, а доказателствата.


Тази стъпка ние не предприемаме лековерно. Тези мерки не са насочени срещу България. Те имат за цел да не допускаме тези лица до нашата финансова система, за да се предпазим.


Но тук има две важни послания: Първото е, че ние сме решени да опазим собствената си финансова система от корупция. Но има необходимост да се отбележи още напредък, за да се укрепи системата на България срещу корупция. Така както ние сме предприели мерки, за да се защитим нас.


Как корупцията в една малка страна от ЕС, от който Великобритания вече не е част, може да застраши сигурността на партньорите и на самото Обединено кралство?


- Корупцията в България е заплаха преди всичко за самите българи, за българския народ. Корупцията лишава народа от средства, които са му много необходими. Това е откраднато от българския народ в крайна сметка.


- Корупцията подкопава институциите, уронва доверието в тези институции и отваря вратите за злонамерена намеса. Ето защо в дух на приятелство и съюзничество предприемаме тези действия. Бъдещето на България е важно и за нас.


Глобалните престъпни мрежи, намеса от враждебни държави - всички тези неща са от значение за бъдещето на България. Искаме да подкрепим нашите общи интереси, но и да опазим българите от последиците на корупцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3344 |03.02.2023 Посланикът ни в Скопие: Има сериозно напрежение между българи и македонци . 4| 2994 |31.01.2023 Българският посланик се е върнал в РСМ . 7| 3655 |30.01.2023 Москва посрещна с протести новия посланик на САЩ . 2| 3469 |26.01.2023 Посланикът ни в РСМ: Християн Пендиков е нападнат от омраза, очакваме присъди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads