Реклама / Ads
2| 3970 |10.11.2022 НОВИНИ

Британското разузнаване: Одеса се изплъзва на руснаците след изтеглянето от Херсон

.
Ударите на украинската артилерия по мостовете през Днепър - основните маршрути за доставка - лишиха Русия от възможността да подкрепи войските си на десния бряг. Докато се оттегляха, руските войски унищожиха много мостове и вероятно са минирали много райони, за да забавят напредването на украинските войски. Загубата на Херсон вероятно ще попречи на Русия да изпълни стратегическия си план за създаване на сухопътен коридор до Одеса, съобщи британското разузнаване.
 

Поради ограничения брой преминавания през Днепър, руските сили ще бъдат уязвими при преминаването на Днепър. Вероятно изтеглянето ще бъде извършено в рамките на няколко дни под прикритието на артилерийски огън.


Сутринта на 3 ноември знамето на Русия изчезна от сградата на областната администрация в анексирания Херсон. На 28 октомври официално приключи евакуацията на цивилното население от Херсон - според назначените власти от 100 000 души, живеещи на левия бряг на Днепър, бяха изведени над 70 000 души.


Херсонска област, по-голямата част от която Русия окупира малко след началото на военната си кампания в Украйна на 24 февруари, се смята за стратегическа, тъй като осигурява контрол както върху сухопътния достъп, така и върху голяма част от водоснабдяването на Крим, който Русия анексира през 2014 г. Херсон беше и единствената регионална столица, която Русия е превзела от февруари насам.

дмица, а на 3 ноември руското знаме изчезна от сградата на Областната администрация. Голяма част населението от десния бряг на Днепър беше евакуиарно от Русия, включително принудително.

 

Британският политолог Марк Галеоти по BBC Radio 4 заяви, че отстъплението на руските военни от Херсон "е разумно от военна гледна точка". Той твърди, че руското командване е искало да направи това в продължение на няколко седмици, пише Fakti.bg.


Според Галеоти Путин упорито отказвал да се съгласи с изтеглянето на войските с надеждата да запази лицето си. Според него осем месеца след началото на нахлуването в Украйна е настъпила знаиочтелна промяна в целите на Путин от опитите да спечели тази война към опитите да не я загуби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3781 |30.10.2022 Британското разузнаване: ”Вагнер” наема болни затворници . 0| 3192 |20.10.2022 Британското разузнаване: Руските власти обмислят изтегляне от района на Днепър? . 4| 6176 |12.10.2022 Британското разузнаване: 60% от дроновете ”Шахид-136” са унищожени при въздушните удари на Русия . 3| 3523 |11.10.2022 С дронове-камикадзета ”Шахид-136” Русия атакува Виница, Николаев и Одеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads