Реклама / Ads

8| 9966 |05.01.2021

Брюксел с реакция на проверките на НАП и ДАНС срещу ТВ ”Евроком”

.
Източник: Евроком
Брюксел отговори на писмо, изпратено от ПП АБВ, в защита на ТВ ”Евроком” във връзка с проверки от страна на НАП и ДАНС, продължаващи вече година.

Вижте пълния текст на писмото:

 

"Уважаеми г-н Петков,

Бих искала да Ви благодаря, че привличате вниманието ми към въпроси, свързани с българската медийна среда. В писмото си Вие твърдите, че националният кабелен телевизионен оператор Евроком е подложен на натиск и сплашване от страна на няколко държавни институции. По-специално Вие посочвате, че Държавна агенция „Национална сигурност“ е изпратила писмо до телевизията, в което иска подробна информация за лицата, съконтрагенти по договори за предизборна реклама в местни избори 2019 г.

Въпреки че тези въпроси спадат предимно към сферата на компетентност на националните органи, Европейската комисия счита, че свободата и плурализмът на медиите трябва да се спазват винаги и че всички мерки, предприети в тази ключова област, трябва да са пропорционални, честни и прозрачни.

Оказването на подкрепа за свободни и независими медии и укрепването на свободата на медиите и медийния плурализъм са в сърцевината на програмата на Комисията. Комисията реши да включи медийния плурализъм в новия механизъм за проследяване на спазването на върховенството на закона, който разглежда системните проблеми във връзка с плурализма на демократичния дебат във всички държави членки. Първият Доклад на ЕС относно върховенството на закона беше публикуван през септември 2020 г.1. В частта относно България се посочват някои проблеми във връзка с политическия климат, който е неблагоприятен за независимите медии2.

В рамките на наскоро приетия европейски план за действие за демокрация3 Комисията предложи редица инициативи за създаване на по-безопасна и по-добра среда, в която журналистите и медиите да изпълняват своята роля.

Тази инициатива беше разработена въз основа на Доклада относно върховенството на закона. Освен това Комисията прие специален План за действие за медийния и аудио-визуалния сектор с цел да подкрепи възстановяването и цифровата трансформация на медийния сектор.

Един от независимите проекти, съфинансирани от Комисията, е Мониторингът на медийния плурализъм (ММП), който се ръководи от Европейския университетски институт и има за цел да изтъква рисковете, на които е изложен медийният плурализъм във всички държави членки. Резултатите от изданието на ММП за 2020 г., включително докладът за България, са достъпни онлайн4. Според доклада политическата независимост на медиите в страната е изложена на висока степен на риск5.

Още веднъж Ви благодаря, че споделихте загрижеността си, както и за информацията, която предоставихте във Вашето писмо и в приложенията към него.

С уважение,

Вера Йоурова"

 

От партията на Румен Петков изпратиха сигнал до Вера Йоурова за случай с телевизия „Евроком“, в който НАП и ДАНС извършват проверка на медията по сигнал до прокуратурата. За целта от страна на двете институции беше изискана информация от телевизията, която така или иначе е публично достъпна – рекламодателите и медиапланирането на излъчванията, по-специално на три конкретни предавания с подчертано аналитичен характер.

 

В текста на писмото на ПП АБВ беше изразена тревога относно практиката на погазване на свободата на словото в България.

„Една от малкото свободни телевизии, а именно „Евроком – Национална кабелна телевизия“ ООД е подложена на натиск и сплашване от страна на няколко държавни институции.

 

За това мероприятие са ангажирани Национална агенция за приходите и Държавна агенция „Национална сигурност“. Органът, който трябва да се грижи за сигурността на държавата, да се бори с тероризма, в този момент се занимава с една частна телевизия/юридическо лице!“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Брюксел иска затягане на контрола по границата на ЕС 0| 2485 |05.01.2021 . Време е за Brexit: Брюксел и Лондон подписват споразумението 11| 2513 |30.12.2020 . Адвокат с остра реакция срещу евродепутат, нарекъл част от българите ”кретени” 64| 15752 |28.12.2020 . БОЕЦ: Мисия на Брюксел за ваксините у нас заради неадекватното правителство 12| 5179 |27.12.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ