Реклама / Ads
9| 6388 |22.01.2014 НОВИНИ

Брюксел ни съсича дипломатично. Спира ни европарите?

.
ЕК публикува поредния мониторингов доклад за България, в който отново се констатира слабо движение в в съдебната реформа и в борбата с престъпността и корупцията.
 

Европейската комисия ще представи дванадесетия пореден мониторингов доклад за България. Наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи ще продължи заради оставащите слабости в съдебната реформа и в борбата с престъпността и корупцията, предаде БНР. От Брюксел определят напредъка в тези сфери като „ограничен и крехък" и отправят критики към независимостта и потенциала на Висшия съдебен съвет, както и към дейността на Комисията за конфликт на интереси.

Негативни са и оценките за БОРКОР, а за назначението на Делян Пеевски, без да се споменава поименно, е записано, че е „оставило тежко наследство върху доверието на българското общество и чуждите партньори".
 

В доклада се отправят и конкретни препоръки към страната ни. Ако иска да получи по-положителен доклад след година, България трябва да преразгледа и обнови антикорупционната си стратегия, и да повери борбата с корупцията на една институция. За да се избегне корупционния риск при обществените поръчки, процедурата за тях трябва да бъде опростена и да стане по-прозрачна.

Европейската комисия препоръчва на страната ни преглед и на процедурите за установяване на конфликт на интереси - за да може те да гарантират ефективност и безпристрастност, както и надежден механизъм за налагане на санкции.

За пореден път има и препоръка за обективни стандарти при назначенията и повишенията в съдебната система, които да се правят прозрачно, и да се основават на постиженията и почтеността на отделните магистрати.
 

Надеждна национална система за случайно разпределение на делата и пренасочване на работата на инспектората към Висшия съдебен съвет - така че той да действа проактивно, препоръчва още Еврокомисията. Тя очаква също така у нас да бъде установена ясна процедура, на базата на която ВСС да реагира публично при случаи на политическа намеса в работата на съда и прокуратурата. Прокуратурата е сред малкото институции, за които в доклада има положителни оценки. Те са за управленските действия на главния прокурор. Отчетено е, и че през втората половина на миналата година са намалели атаките на изпълнителната власт към съдебната.

---------------------------

Докладът на Европейската комисия за България ще е остро критичен. Основното в него е, че страната ни няма убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност”, каза по НТВ кореспондентът на телевизията в Брюксел Веселин Желев. Основните точки на критиката са първо назначенията в наблюдаваните сфери правосъдие и вътрешни работи. Най-голямо значение е отделено на назначаването на шеф на ДАНС. На второ място се отбелязва, че няма напредък в борбата с организираната престъпност – има хора, които успяват да избягат от правосъдието. На трето място се говори, че все още има политическо влияние върху съдебната система. „В доклада не са споменати имена”, каза още кореспондентът на Нова и добави, че в него пише, че няма доверие между България и партньорите ни в ЕС. По думите му не бива да изключваме възможността този доклад да спре евросредствата за страната ни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4908 |21.01.2014 Спасиха 237 млн. евро от Брюксел . 6| 5753 |20.01.2014 Брюксел отказа нови споразумения за "Южен поток" . 8| 6276 |10.01.2014 Книги за българщината в Македония в Брюксел . 48| 6494 |27.12.2013 От Брюксел погнаха Цветелина Бориславова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads