Реклама / Ads
5| 3403 |20.07.2021 НОВИНИ

Прокуратурата: Евродокладът за върховенството на закона е реалистичен

.
Докладът на Европейската комисия относно върховенството на закона за 2021 г. е реалистичен. Това е оценката на ръководството на Прокуратурата на Република България.
 

Припомняме, че Комисията представи днес втория доклад за върховенството на закона в държавите-членки на Европейския съюз.

 

В изявлението на българската прокуратурата се казва още:

 

„Дадената от ЕК положителна оценка за наличието на „засилената дейност по разследване“ е удовлетворяваща. Тя потвърждава приноса на Специализираната и на Апелативната специализирана прокуратура за увеличаване на делата по отношение противодействието на корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност. Като положителна се приема и оценката за постигнатия напредък относно финансовото и кадрово обезпечаване на специализираното правосъдие.

 

Положителен е и фактът, че за втора поредна година Комисията не представя доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е показателно за неотменимостта на постигнатия напредък от Република България в областта на реформата на правосъдието и противодействието на организираната престъпност и корупцията.

 

Същевременно, като предизвикателство и за прокуратурата, намираме изразената от ЕК позиция, че „окончателните присъди по нашумели дела остават ниски и в това отношение остава да бъде създадена стабилна практика от окончателни присъди“.

 

Многократно българската прокуратура е споделяла експертни становища за необходимостта от законодателни промени, които биха ограничили тежкия формализъм в наказателния процес у нас, както и за нуждата от актуализиране съобразно новите реалности на наказателното законодателство.

 

Напълно споделяме препоръката на ЕК за въвеждането на изрична уредба на дейността по лобиране и очакваме, че тези въпроси ще бъдат във фокуса на вниманието на представителите на законодателната и на изпълнителната власт.

 

Убедени сме, че единствено конструктивното взаимодействие между всички отговорни институции може да осигури нужния консенсус за отговаряне на препоръките в Доклада на ЕК относно върховенството на закона за 2021 г.

 

Прокуратурата и занапред ще продължи да дава своя принос за реформата в съдебната система, като същевременно ще отстоява независимостта й като най-голямата гаранция за върховенство на правото в Република България.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4196 |20.07.2021 Очакваме нов шамар от Брюксел: Идва последният доклад за върховенството на закона . 3| 3833 |08.07.2021 АКФ до Прокуратурата: МЗ е закупило китайски лекарства срещу COVID-19 без нужната документация . 11| 4245 |05.07.2021 Прокуратурата нададе вой: Рашков посяга на върховенството на правото . 7| 4603 |29.06.2021 Министър Минеков сезира Прокуратурата: Събрах много доказателства за скандалните ремонти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads