Реклама / Ads
4| 3271 |04.12.2022 НОВИНИ

”Продължаваме промяната” за Шенген: Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговорите

.
ПП
„Продължаваме промяната“ убедено вярва, че българският народ заслужава достойно и високо място на европейската карта. Това пише в официална позиция от страна на ”Продължаваме промяната” по повод решението на Нидерландия да спре България за членство в Шенген.
 

Вижте цялата позиция на ПП:


"Всички възможни проверки от страна на европейските институции, включително на седемнадесет експерти от различни страни, показаха, че България и Румъния отговарят на формалните критерии за членство в шенгенската зона.


Формално всичко е наред. Формално България не трябва да е единствената континентална страна от ЕС, която не е част от Шенген. Реално, част от европейските партньори изпращат ясен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона. Независимо от процеса по присъединяване към Шенген, страната ни трябва да предприеме значителни мерки по отношение на борбата с корупцията и за установяване на върховенството на закона. Това се потвърди и от последния доклад по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него препоръки на ЕК. С всичките си действия във вътрешната и външната политика по време на последното редовно правителство с мандат на „Продължаваме промяната“ и с програмата си като партия, ясно показахме, че за нас най-висшият приоритет е безкомпромисната борба с корупцията и пълното върховенство на закона.


С приемането на Плана за възстановяване и устойчивост през април 2022 г. и мерките в сектор правосъдие в него, дадохме ясен сигнал към европейските ни партньори, че България е твърдо решена да продължи борбата с корупцията. Заявихме пълна подкрепа за мандата на европейската прокуратура и предприехме всички необходими стъпки, за да се гарантира независимостта и автономността на работата им в България.


Поради явната абдикация на държавата на пристанище “Росенец”, още като служебни министри Асен Василев и Кирил Петков предприеха мерки за увеличаване на граничния и данъчен контрол на терминала на пристанището. Определени бяха митнически служители, които да контролират с 24-часови смени, беше увеличен щатът и сега там работят и служители на НАП, и на Гранична полиция.

 

Още преди седмици от “Продължаваме промяната” призовахме за разглеждане на истински важните проблеми и законопроекти за българското общество, вместо да се губи пленарно време в “изтърбушване” на Изборния кодекс с цел манипулация на следващите избори. Водени от дълбоката ни убеденост, че България има не само право, но и огромен потенциал за водеща роля в европейското семейство, още в понеделник:


- ще внесем декларация за своевременно приемане от Народното събрание на антикорупционното законодателство, заложено по ПВУ, в това число на Закон за противодействие на корупцията, промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи ограничение на безграничната, еднолична власт на главния прокурор, Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, промени в Закон за обществените поръчки;

- ще поискаме изслушване на служебния министър-председател и служебните ресорни министри относно напредъка по досието “Шенген”, включително дейността по ключови гранични пунктове;

- ще проведем парламентарен контрол относно резултатите от европейските проверки за сигурността на летище София.


В допълнение предстои да внесем още законодателни мерки, в подкрепа на поетите ангажименти. Това е важно за всички нас като българи и като граждани на Европейския съюз - да се възползваме от правото на свободно движение на хора, стоки и услуги в границите на общността. Затова “Продължаваме промяната” ще работим за възможно най-скорошно приемане на страната ни в Шенген, законодателни промени в сферата на върховенството на закона и получаване на политическо доверие от европейските ни партньори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4126 |03.12.2022 Цветанов скочи на Янев за Шенген: Предложението му е срещу интересите на България . 19| 3128 |03.12.2022 Нинова за Шенген: Третират ни като втора ръка хора . 14| 4597 |03.12.2022 Крум Зарков бесен за Шенген: Рюте да внимава, няма да мине просто така . 1| 3973 |29.11.2022 ”Продължаваме промяната” и Столетницата атакуваха премиера и се зъбиха помежду си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads