Реклама / Ads
1| 2410 |07.03.2024 НОВИНИ

ПАСЕ предложи да се прекрати постмониторинговият диалог с България

.
На днешното си заседание в Париж Комитетът за наблюдение на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа предложи да се прекрати постмониторинговият диалог с България и да се проследят събитията в страната по отношение на върховенството на закона, демокрацията и правата на човека в рамките на периодичните прегледи.
 

Като прие доклада на Торхилдур Суна Еварсдотир (Исландия, SOC) и Дебора Бергамини (Италия, ЕНП/ГЕРБ), комитетът похвали България за това, че е преодоляла политическата криза и нестабилност (илюстрирани от петте последователни предсрочни парламентарни избори през 2021-2023 г.) и факта, че през юни 2023 г. е създадено коалиционно правителство.

„Властите успяха да съберат парламентарното мнозинство, необходимо за конституционните промени, необходими за създаването на независима съдебна система и гарантиране на устойчивостта на реформата“, заявиха депутатите.


„Като цяло конституционните промени в областта на съдебната власт представляват значителен напредък в изпълнението на ангажиментите и задълженията на България“, подчертават още те, цитирани от БГНЕС.

 

Комитетът приветства и мерките, предприети от властите за борба с корупцията по високите етажи на властта, както и приемането на Закона за борба с корупцията през октомври 2023 г. Той отбелязва, че е постигнат значителен напредък по отношение на свободата на изразяване, защитата на журналистите и лицата, подаващи сигнали за нередности, борбата с насилието срещу жени и борбата с речта на омразата.

 

Въпреки това Комитетът счита, че някои останали недостатъци все още изискват отстраняване, по-специално по отношение на интеграцията на ромското население. Призивът към властите е да продължат текущата конституционна реформа и да решат други нерешени въпроси в тясно сътрудничество с Венецианската комисия.

 

Комитетът призова властите да изпълнят и препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за подобряване на изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (повече от 90 решения на съда очакват изпълнение, като над 50 % от тях са висящи от поне десет години).

България се присъедини към Съвета на Европа през 1992 г. До 2000 г. тя е обект на пълната процедура за парламентарен контрол. С Резолюция 1211 (2000 г.) ПАСЕ реши да прекрати мониторинга и да започне постмониторингов диалог. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2455 |07.03.2024 Кметът Терзиев дари две заплати за изграждане на храм . 0| 2504 |07.03.2024 Ще има ли рязко поскъпване на тока? . 0| 2464 |07.03.2024 Йоловски иска да сложи край на печатите по документите . 11| 3072 |07.03.2024 "Изпочупиха пръстите на ръцете ми с отвертка". Украинците, пленени от Русия и защо ЕС трябва да окаже натиск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads