Реклама / Ads
23| 15480 |04.10.2020 НОВИНИ

ЕП: Дълбоко съжаляваме и заставме зад законовите искания за демокрация в България

.
Източник: БГНЕС
Европейският парламент дълбоко съжалява, че събитията в България доведоха до значително влошаване зачитането на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите. ЕП изразява солидарността си с хората в България и техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация.
 

Ето това е само част от проекторезолюцията на комисията LIBE, която ще бъде обсъдена в Брюксел утре.

 

Част от проблемите, които се засягат, кореспондират с доклада на Европейската комисия отпреди дни, в който се очертаха притеснителните тенденции в борбата с корупцията, независимостта на съдебната власт, безконтролността на главния прокурор, липсата на върховенство на закона и свободата на медиите.

 

"През последните години сигналите за злоупотреба с европейски фондове от страна на България се увеличават и трябва да бъдат разследвани. Освен това, през последните месеци гражданите на страната станаха свидетели на множество обвинения за корупция по високите етажи, както и съществуват сигнали за възможни връзки между криминални групи и представители на властта в България", посочват в документа.

 

"Тези разкрития доведоха до големи демонстрации и протести от страна на гражданите, които продължават вече над три месеца. Българите призовават за правосъдие, върховенство на закона и протестират срещу ерозията на демокрацията, огромната корупция и искат независимост на правосъдната система", пише още в проекторезолюцията.

 

Отбелязват се министерските оставки и заявката премиерът Борисов да остане на власт до свикването на Велико народно събрание и промени в Конституцията. От там отбелязват, че каквито и да било конституционни реформи трябва да бъдат обект на обстоен дебат и след консултации с всички засегнати страни, най-вече гражданското общество.


В проекторезолюцията се вземат под внимание писмата, изпратени на 18 септември тази година от председателя на Народното събрание към председателя на Венецианската комисия, в която се иска становище относно проекта за нов основен закон. Призивът е да се търси одобрение от комисията и други международни организации, преди финалното одобрение на проекта.

 

Споменават се и няколко доклада, цитирани отпреди дни както от журналиста на "Дойче веле" Тим Себастиан, така и от социалния министър Деница Сачева. Двамата дори влязоха в известен споз за данните. Цялото интервю може да видите тук.

 

“Според доклад на Евробарометър от декември 2019 г. 80% от гражданите смятат, че корупцията е широко разпространена в цялата държава.

 

Според Индекса за върховенство на закона за Световния проект за справедливост за 2020 г., България е поставен на 53-то място от 128 държави и в контекста на Съюза България е на последно място

 

Според индекса за възприемане на корупцията на Transparency International 2019, публикувана в началото на тази година, България е на дъното и се нарежда на 74-то място.

 

Медийният плурализъм играе важна роля във формирането на будно гражданско общество и участието му в демократичните процеси. По този начин се укрепва и отчетността на правителството. Същевременно обаче медийната свобода в България ерозира. Според последния доклад на “Репортери без граници” за 2020 г. страната е на 111-то място в света и последно в Европейския съюз", посочват още в доклада.

 

Отбелязва се особено ниското обществено доверие към институциите и осъжда ограниченият достъп на журналистите до народното събрание.

 

“Силно загрижени сме от разривът на медийната свобода през изминалото десетилетие. Призоваваме властите в България да създадат благоприятна среда за свобода на словото, да се изсветли медийната собственост”, посочват още в проекторезолюцията.

 

Целият документ може да прочетете тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 8973 |23.08.2020 Депутат от Бундестага: Корупцията в България е дълбоко вкоренена в самата система . 20| 7569 |15.05.2020 Страхил Делийски: Не са тайна дълбоко интимизираните отношения между власт и бизнес . 2| 4680 |04.10.2019 Учителят Тео: Когато децата се научат да мислят издълбоко, с каквото и да се захванат - успяват . 4| 4626 |13.03.2019 Христо Иванов: Борисов все по-дълбоко ипотекира ГЕРБ пред своите партньори от Сараите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads