Реклама / Ads
1| 2346 |05.07.2023 НОВИНИ

ЕК отчита напредък в борбата с корупцията у нас, отправя 6 препоръки за съдебната власт

.
ЕК отчете напредъка на България при прилагането на върховенството на закона
Европейската комисия (ЕК) представи новия годишен доклад за върховенството на закона в Европейския съюз. В частта за България Комисията отчита напредъка по отправените миналото лято препоръки. Отбелязва се, че страната ни бележи значителен напредък по въпроса с конкурсите за повишаване на съдии и за избягване на тяхното дългосрочно командироване.

Отчита се известен напредък при мерките срещу корупцията в бюджетната администрация, включително в полицията и съдебната власт. Напредък се открива при подобряването на прозрачността в осигуряването на държавна реклама в медиите, включително чрез посредници.

 

В общата част на доклада се отбелязва, че у нас са били приети законови промени за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници, както и за съдебен надзор над отказите на прокуратурата да предприема разследване.

 

“С писмо от 26 юни министър-председателят информира ЕК за предприетите от България мерки, с което изпълни последното неизпълнен ангажимент, посочен в заключенията на доклада за Механизъма за сътрудничество и проверка за 2019 г., както и включително допълнителни мерки за продължаване на спазването на върховенството на закона.

 

Парламентът прие закон, като част от ангажиментите за върховенство на закона по Плана за възстановяване и устойчивост, създаване на механизъм за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главен прокурор и неговите заместници, както и съдебен контрол на прокурорските решения да не се образува разследване.

 

Този закон разглежда дългогодишните опасения и отговаря на последния специфичен ангажимент, поет от България по Механизма за сътрудничество и проверка”, подчертават от ЕК.

 
Допълва се, че нашата страна е започнала да отнема гражданството на чуждестранни инвеститори заради неспазването на закона, както и че е прекратено издаването на “златни паспорти” срещу инвестиции. Продължава подготовката на мерки за прилагане на задълженията по въпроса за собствеността на медиите.

 

Комисията съобщава, че предстои да предприеме последните стъпки за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка, с който доскоро наблюдаваше състоянието на законността у нас и в Румъния.

 

Двете страни са изпълнили в достатъчна степен задълженията си по механизма и наблюдението ще продължи по общия механизъм, въведен за всички държави от ЕС с годишните доклади за върховенството на закона.

 

Същевременно комисията не наблюдава напредък по законодателството, свързано с дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет и политическото влияние над ВСС, както и при определянето на неговия състав. Все още липсват мерки за осигуряване на почтеност на висшите служители. Не се забелязва напредък и за подобряване на разследванията, наказателното преследване и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.

 

Няма напредък за подобряване на разследванията, наказателното преследване и окончателните присъди за корупция по високите етажи на властта.

 

Комисията отправя към нашата страна шест препоръки, сред които да се приеме законодателство за избягване на дългосрочното командироване на съдии за запълване на свободни места; да продължи подготовката на законопроекти за подобряване на работата на Инспектората към ВСС и за избягване на опасността от политическо влияние над работата на ВСС; да повиши усилията за избиране на ВСС според досегашните препоръки; да подобри разследванията и постигането на окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

 

От България се очаква също да предприеме допълнителни мерки и да въведе ясни изисквания за почтеност на заемащите високи ръководни длъжности, като предвиди и съответните наказания; да подобри допълнително мерките за прозрачност при държавната реклама в медиите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2412 |29.06.2023 Милен Керемедчиев: Путин нееднократно сменя генерали заради лошите показатели и липсата на напредък на войските в Украйна . 1| 2424 |14.06.2023 Зеленски съобщи за напредък в района на Бахмут. Ракети паднаха в Одеса /обновена/ . 1| 2417 |05.06.2023 Гълъб Донев се отчита: Бяха изтощителни 10 месеца. Политическата арогантност е демоде и е безполезна . 2| 2450 |05.06.2023 Гълъб Донев отчита дейността на служебния кабинет през последните три месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads