Реклама / Ads
0| 4357 |07.07.2022 НОВИНИ

Броени часове до нареждането на политическия пъзел: Ще сформират ли ПП кабинет?

.
Източник: БГНЕС
Броени часове остават до нареждането на политическия пъзел. Утре /8 юли/ точно в 17.00 часа е моментът на истината. Тогава ще стане ясен отговорът на най-голелият въпрос в последните дни на политическата сцена у нас, а именно ще успеят ли „Продължаваме Промяната“, начело с Асен Василев, да сформират нов кабинет в настоящото Народно събрание.
 

Точно в този час президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание Асен Василев, на когото съгласно конституционната процедура, връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Василев разполагаше със 7 дни, през които да намери така необходимата подкрепа от 121 народни представители. Самият той по-рано днес призна – все още няма 121 гласа, но разговорите продължават. 

 

Ясно е, че Василев твърдо може да разчита на 67 гласа от ПГ на „Продължаваме Промяната“, както и това, че БСП одобряват програмата и също ще подкрепят новия кабинет. Това значи още 26 сигурни гласа.

 

До този момент подкрепа е декларирана и от „Демократична България“ /16 народни представители/, въпреки че съпредседателят на досегашния коалиционен партньор на ПП Христо Иванов възнегодува, че не се води разговор за начина, по който би работил кабинета, а времето за това изтича.

 

Шестимата независими депутати, отцепили се от ИТН, също заявиха подкрепа, но искат да видят и състав на кабинета. Всеки от тях ще гласува по съвест, но ако са единни - то новото правителство може да разчита на 115 гласа. Недостатъчни, за да поеме управлението на страната. Така излиза, че без гласовете на 19-те депутати от „Има такъв народ“ обаче правителството едва ли би имало мнозинство. Пред „Дневник“ Христо Иванов обаче призна - правят се опити за намирането на подходящ формат за срещи в парламента с ИТН.

 

Все още не е съобщен и съставът на проектокабинета. Сигурното е, че Кирил Петков ще намери място в него, но какво ще бъде то, също все още не е разкрито. Най-вероятно министрите от „Има такъв народ“ ще бъдат заменени, както и вътрешният министър Бойко Рашков, който е предложението на ПП за шеф на КПКОНПИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3097 |25.05.2022 Николай Денков: Страната ни е последна по продължителност на учебните часове . 0| 6225 |16.05.2022 Войната в Украйна, ден 82: Последни часове на украинските бойци в Азовстал . 0| 3162 |10.05.2022 ЕС обвини Русия в кибератака часове преди началото на войната в Украйна . 0| 3474 |09.05.2022 Манолова: Дните на това правителство са преброени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads