Реклама / Ads

2| 3494 |21.02.2019

Броят ни през 2021 година

.
Парламентът одобри на второ четене Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. Основната му цел е да осигури събирането и обработката на актуална и достоверна статистическа информация в три основни направления – брой на населението и жилищния фонд; структура на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етнокултурни признаци; характеристики на жилищния фонд в страната.

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски обясни, че такова преброяване през 2021 г. ще извърши във всички държави от Европейския съюз, а то трябва да даде моментна снимка на демографското състояние на всяка една от тях.

 

„Надяваме се, че всички разбират важността на това мероприятие. То не само е мащабно и изисква много усилия и средства, а в същото време ще осигури информация, която е необходима за дефиниране на важни социални и икономически политики. Въз основа на данните от преброяването ще се извършат и всички остани действия по изготвянето на политиките на България през следващия програмен период и до следващото преброяване“, обясни председателят на НСИ.

 

Преброяването ще бъде задължително, но начинът, по който ще отговарят хората, е различен за различните въпроси. „Бих призовал гражданите да се отнесат сериозно към отговорите на въпросите“, каза Цветарски.

От НСИ очакват да им бъдат необходими около 20 хил. преброители, което е по-малко в сравнение с предходните преброявания. Причината за това, че то ще бъде комбинирано, и по електронен път, и чрез анкетьори. Всички преброители ще бъдат проверени за чисто съдебно минало, а за това НСИ ще се партнира с МВР.

Изготвянето на въпросника предстои тепърва, но е предвидено в него да присъства и отговор „Не се самоопределям“. Преброяването ще струва на бюджета около 38 млн. лева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Преброяването през 2021 г. ще струва над 38 милиона лева 2| 3276 |21.02.2019 . Wi-Fi за всяко училище до края на годината обеща Вълчев 4| 3192 |21.02.2019 . ГЕРБ: БСП пак е на СПА, не защитавате ветото на президента 4| 3333 |20.02.2019 . Очаквано НС отхвърли президентското вето върху Закона за личните данни 4| 3483 |20.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ