Реклама / Ads
2| 5578 |02.06.2021 НОВИНИ

БСП: Акцията на прокуратурата в МВР изглежда като посегателство върху българската държавност и институции

.
През последните 4 години министрите Нанков и Аврамова са лъгали българските народни представители, че строенето на магистрали в България се е извършвало по законния ред и по установените процедури, че държавното предприятие "Автомагистрали" е имало капацитет за тази дейност и че средствата са се разпределяли без да се ощетява бюджетът. Всичко това може да се види в доклада от одита на Сметната палата на "Автомагистрали" като констатирани нарушения.
 

Това заяви членът на НС на БСП Георги Свиленски, който е и водач в 24-МИР на предстоящите избори, в нарочна пресконференция.

 

Той припомни, че БСП последователно е поставяла този въпрос през последните 4 години в парламента, задала е над 36 въпроса по темата и именно левицата е поискала в края на миналата година Съдебната палата да направи този одит.

 

 "Сметната палата категорично доказва, че е нарушен Законът за обществените поръчки. Възложителите от АПИ, както и ние многократно обяснявахме, са се опитали да финтират закона като сключват договори с "Автомагистрали", която е държавна фирма. В доклада категорично се доказва, че "Автомагистрали" няма необходимия капацитет, за да изпълни тези договори, т.е. е нямало основание да се елиминират конкурсите и търговете", обясни проф. Румен Гечев, водач на листата на БСП в Плевен.

 

Той посочи, че ръководството на АПИ е разполагало още през лятото на миналата година с информация, че "Автомагистрали" няма капацитет да изпълнява мащабните поръчки за близо 4,5 млрд. лв.

 

 "Тук е имало някаква организирана група между АПИ и "Автомагистрали", за да преразпределят средствата в друго направление", заподозря проф. Гечев.

"Прокуратурата е длъжна да се самосезира по този казус. Сега няма извинение - има одитен доклад на Сметната палата, в която заключенията са красноречиви", категоричен бе той.

 

Румен Гечев подчерта, че правителството на ГЕРБ се е опитало да покрие част от договорите за над 3 млрд. лв. като възлагало на Агенцията за държавна и финансова инспекция да им направи анализ, за да не се допусне детайлен анализ на Съдебната палата, тъй като не се допускат две държавни институции едновременно да одитират един и същи обект. "Това е очевиден стремеж на ГЕРБ да заличат следите, тъй като този доклад не е установил абсолютно никакви нарушения", посочи още Гечев.

 

На въпрос за акцията на прокуратурата в МВР, проф. Гечев отговори: „Акцията е меко казано странна по мащабите си - и то в Министерството на вътрешните работи. Не е нужно да си специалист, за да се стигне до заключението, че ако има подозрение за конкретен виновен, разговорите и проверките могат да станат и по не толкова показен начин. Така че това изглежда като посегателство върху българската държавност и институции.”

 

Гечев изрази мнение, че прокуратурата не работи толкова бързо по всички казуси, а напротив: „Няма такава страна, в която премиерът ще го хванат с милиони евро и със злато в чекмеджето си, и прокуратурата ще мълчи. Защо прокуратурата не изпрати веднага обиск и баретите в домовете на г-н Борисов? Защо нямаше претърсване? Защо прокуратурата мълчи вече година?

 

 „Г-н Гешев, Вие ще действате ли така по всички случаи, когато става дума за драстични подозрения за огромни подозрения и кражби на висши държавни лица?”, попита още Гечев.

 

 Социалистът подчерта, че е нужно прокуратурата  да си върши работата винаги, когато са застрашени обществените интереси - винаги, когато става дума за корупция, независимо кой е – дали министър-председател, министър, кмет или гражданин. „Всички сме еднакво отговорни пред закона”, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 19199 |02.06.2021 Готови ли са прокуратурата и тайните служби да пролеят кръв заради Борисов? Да! . 6| 15378 |02.06.2021 Адв. Атанас Черногорски пред Фрог: 40 % от прокуратурата е изгнила, а 35 % е загниваща. След тази статия може да ме арестуват . 2| 3433 |02.06.2021 Антон Кутев: Прокуратурата открито се меси в работата на изпълнителната власт . 5| 5534 |02.06.2021 На фона на акциите на прокуратурата в МВР: Протестите срещу Гешев се подновяват с пълна сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads