Реклама / Ads
6| 4528 |08.12.2015 НОВИНИ

БСП: България да поиска възстановяване на контактите между парламентите в ЕС и Русия

.
БСП
Народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесоха проекторешение за насърчаване на междупарламентарния диалог и сътрудничеството между Европейския съюз и Руската федерация.
 
Документът предвижда Народното събрание да натовари министър-председателя и външния министър на България да представят пред Европейския съвет и пред Съвета по външни работи на ЕС предложение за изваждане на всички парламентаристи от европейските санкционните списъци и договаряне на реципрочно действие от руска страна.

В предложението, подписано и от председателя на парламентарната група на левицата Михаил Миков, се изтъква, че Народното събрание се обявява за засилване на контактите между законодателните органи в ЕС и РФ с цел нормализиране на отношенията.В проекта за решение е отбелязано също, че българският парламент смята въвеждането на забрани за свободно движение на парламентаристи от страна на изпълнителната власт на национално и европейско равнище за нецелесъобразно. Според социалистите то е и в разрез с правилата на демокрацията и затова те настояват подобни мерки да не бъдат прилагани в бъдеще.  

От БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ мотивират инициативата си с нарастването на терористичните заплахи за ЕС от страна на „Ислямска държава“ и дестабилизиращият ефект за България и Евросъюза на силния имигрантски поток, провокиран от продължаващия военен конфликт в Сирия и действията на терористичната организация.

„В същото време са налице усилия за създаване на глобална коалиция за борба с международния тероризъм и неговите корени. Нарушеното взаимодействие между парламентите на страните-членки на ЕС и НАТО, от една страна и Руската федерация, от друга, затруднява този процес“, категорични са народните представители на българската левица. „С оглед необходимостта да се стимулира диалогът и сътрудничеството по глобалните общи предизвикателства и демонстрирането на ясни сигнали и от двете страни, ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ смята за целесъобразно във възможно най-скоро време да бъдат премахнати ограниченията за пътуване на парламентаристи, въведени и от ЕС и от РФ. Те затрудняват не само политическото, но и културното и икономическото сътрудничество“, заявяват социалистите.

В мотивите се посочва недемократичния характер на ограниченията, които изпълнителната власт поставя пред взаимодействието между парламентите. Проекторешението се основава на текстове в българската Конституция и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 9547 |06.12.2015 Прокурорът на Калабрия: Мафията купува в България хотели, ресторанти и пицарии . 3| 5054 |05.12.2015 Протести в цяла България срещу по-скъпите винетки . 0| 6289 |05.12.2015 Инес Петрова е „Мис Интерконтинентал България 2015“ . 10| 7082 |04.12.2015 А. Саве за Фрог: Румъния се освобождава от авторитаризма, България го задълбочава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads