Реклама / Ads
7| 4623 |23.06.2020 НОВИНИ

БСП и ГЕРБ в спор за ветото на президента и кой скандал е по-важен

.
Иван Иванов и Красимир Ципов
Сутрешните блокове на телевизиите и днес изобилстваха от представители на ГЕРБ, които яростно критикуваха президента Румен Радев. Повод за това е наложеното вчера частично вето на промените в закона за МВР, които са свързани главно с идеята за алтернативна на НСО служба. От БСП опитаха да ги надприказват, но без особен успех.
 

„Властта иска да създаде своя преторианска гвардия за охрана. Има кръг от лица, които не могат да откажат охрана по НСО. Какво ще правим ако тази комисия им осигури и охрана от МВР"

 

Това заяви депутатът от БСП Иван Иванов, който влезе в спор с колегата си от ГЕРБ Красимир Ципов в студиото на бТВ. По-голямата част от дебата премина в едновременно говорене на двамата депутати, което затрудни разбирането на аргументите им, но водещият ги остави да се надприказват.

 

"В мотивите на президента точно е казано, че ще има преповтаряне на функциите, което противоречи на редица нормативни актове. В редица решения на Конституционния съд е посочено, че подобна дейност не трябва да се дублира. Най-малкото тук говорим за едно разхищение на обществения ресурс, защото ще се осигурява обучението и подготовката на кадри на структурите на МВР“, посочи Иванов.

 

Социалистът посочи, че управляващите от ГЕРБ не са решили основните проблеми на министерството – осигуряване на нормално заплащане на служителите, адекватни условия на труд, а създават нови структури за охрана на властта. Той попита защо напускат служителите на МВР, като не идват и нови.

 

„От ГЕРБ сами си противоречат. Колко структури ще създадем за охрана на лица –има НСО, има структура към главния прокурор, сега и още една. Когато се прави бюджетът на МВР, след няколко месеца, ще се види какви проблеми ще възникнат, с които няма да се справят", предупреди Иван Иванов. Той попита управляващите  защо се отричат от закона за НСО, който сами са предложили.

 

От думите на депутата Красимир Ципов  стана ясно, че парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли наложеното от президента вето върху промените в Закона за МВР.

 

Припомняме, че в мотивите на държавния глава се посочва, че не е ясно какво налага да се създаде нова паралелна структура в МВР със същите функции като Националната служба за охрана. Според Радев всеки от кръга охранявани лица може да поиска дублиране на охраната и от двете институции. Президентът не е съгласен и с възможността министърът сам да преценява условията, при които ще се задейства охраната.

 

„Категорично не можем да говорим за подобно дублиране и няма как да бъдат споделени едни такива мотиви за налагане на вето и нашата парламентарна група няма да подкрепи това вето и ще гласува за повторното приемане на закона." е виждането на ГЕРБ по въпроса.

"Идеята е за тази промяна е една единствена – към настоящия момент основната функция на новата главна дирекция за охрана на лица ще бъде насочена към охрана на служители на държавната администрация, които получават заплаха за живота и здравето си, следствие на изпълнение на служебното си задължение“, коментира Красимир Ципов.

 

.

Снимка: Маноил Манов

 

В студиото на Нова тв бе поканен депутатът от ГЕРБ Маноил Манов, който упорито се опитваше да не отговаря на въпросите за скандалните снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов и да измества темата към изнесената от прокуратурата информация визираща комуникация на бизнесмена Пламен Бобоков с президентския съветник Пламен Узунов.

 

"Има пробив в системата в НСО - има задържан за участието в убийство",  настоя депутатът и допълни, че службата по този начин е компрометирана.

Манов заяви, че трябва да има разследване кой е снимал спящия премиер. Той заяви, че било вече е доказано, че снимките са манипулирани и пачките с 500 еврови банкноти в чекмеджето до спалнята на премиера не трябва да са  тема на коментари, защото много по скандално било, че секретаря на президента и връзките му с бизнесмена Пламен Бобоков.

 

"Така се прави, за да не си говорим за системата и държавата, то се хвърлят някакви снимки. Вместо да се занимаваме с това защо генерал се обяснява на служител, ние се занимаваме с пипани снимки, а те са такива, защото експертите го казват", категоричен бе депутатът от ГЕРБ без да конкретизира, нито кои експерти са го доказали, нито в какво се състи манипулацията, за която твърди.

 

Относно закона за МВР той повтори опорната точка, че няма дублиране на звена.

"НСО има ограничен кръг от хора, които могат да бъдат охранявани, а например - данъчни, митничари и т.н.. които се борят с контрабандата и престъпността,  може да им се наложи да бъдат пазени. НСО е служба на президента и е към него.", заяви той и определи мотивите за президентското вето като "витиевати".



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4289 |23.06.2020 6 екипа глобяват за липса на маски в градския транспорт в София . 11| 9503 |22.06.2020 Още 50 членове на ГЕРБ във Видин напускат партията . 9| 4399 |22.06.2020 Глобяват ГЕРБ и БСП с по 3 бона заради събирания . 73| 6477 |20.06.2020 Борисов пред активисти на ГЕРБ: Който спинка сладко, има чиста съвест

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads