Реклама / Ads
0| 3210 |03.05.2022 НОВИНИ

БСП няма да подкрепи решение за износ на оръжие

.
„БСП за България“ няма да подкрепи решение за износ на оръжие. Позицията на левицата остава непроменена, заявиха членове на парламентарната група и на Изпълнителното бюро на партията, предаде БТА.
 

"Въпросът с ремонта на военната техника ще бъде разискван на коалиционен съвет по-късно тази вечер", обяви пред журналисти пред централата на левицата на ул. "Позитано" 20 министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП.


Днес членовете на Изпълнителното бюро на БСП, партньорите в коалиция "БСП за България" и ръководството на парламентарната група се събраха на общо заседание относно "позиция по износ на оръжия за Украйна и газовите доставки за България".

 

За утре е насрочено извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатите ще разгледат предоставянето на военнотехническа помощ за Украйна, а тази вечер се очаква въпросът да бъде обсъден на коалиционен съвет на формациите от управляващото мнозинство.

 

Пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков каза, че от БСП няма да променят позицията за износа на оръжие.

„Личното ми мнение е, че не е проблем да се ремонтира техника. Това не е пряк износ на оръжие“, каза Гьоков. Той посочи, че въпросът ще бъде дискутиран тази вечер и на заседание на коалиционния съвет.

„Ще видим какво ще се договорят там председателите на партиите и ние по всяка вероятност ще свикаме Националния съвет на БСП, за да вземе окончателното решение“, посочи Гьоков.

 

„Ние, разбира се, ще гласуваме „против“ решение за износ на оръжие и боеприпаси“, заяви Гьоков и добави, че може да бъде направен компромис, ако в решението на Народното събрание са упоменати конкретно дейностите за оказваната военнотехническа помощ, сред които, по думите му, е и ремонтът на военна техника.

 

"Ако формулировката е само военнотехническа помощ, ще искаме да се уточни какво се разбира, защото думата „военно“ е притеснителна", разясни той.

Румен Гечев коментира, че не вижда разлика между износ на танкове и техния ремонт тук, след което, по думите му, те отново трябва да бъдат изнесени. Депутатът посочи, че позицията на левицата не е променяна и също напомни, че решенията в партията се взимат от колективните ѝ органи.

 

Депутатът Александър Симов също каза, че не очаква да има промяна в позицията на БСП. И министърът на туризма Христо Проданов  коментира, че позицията на левицата ще бъде представена пред партньорите им по време на коалиционния съвет. "Колко пъти да повтаряме, че БСП е против износ на оръжие", каза Проданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3948 |03.05.2022 „Някой си прави политически пиар“: Полетите между София и Скопие няма да спират . 0| 4298 |03.05.2022 Бойко Ноев: Путин няма да се трогне от апелите ни за мир. Ще бъде спрян със сила . 0| 2997 |03.05.2022 Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее . 0| 3114 |03.05.2022 Путин взе решение за санкции и мерки срещу ”неприятелските страни”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads