Реклама / Ads
2| 2966 |09.12.2022 НОВИНИ

Депутатите влязоха в лют спор по темата за даване оръжие на Украйна

.
48-то НС Източник: архив
Пленарният ден започна със спор между депутати от БСП и зам.-председателят на парламента Росен Желязко. Председателстващият заседанието предложи проекта за решение за помощ за Украйна да стане точка първа от дневния ред на депутатите.
 

Като втора точка да бъде включено ратифицирането на споразумение между българското и украйнското Министерство на отбраната за въоръжение, техника и боеприпаси. Двете точки ще се гледат на закрито заседание, след като само 46 депутати от БСП и "Възраждане" гласуваха против, а повече от 150 я подкрепиха, уточни "Новини. бг".

 

Кое е спешността да вкарате в пленарна зала именно даване на оръжие на Украйна, това ли е най-важния въпрос св момента? Какво се случи снощи, че днес да е първа точка? Превръщаме се в генерален щаб на отбраната, а не като народно събрание. Относно Шенген имаме огромен проблем, през това време се вкарват закони за увеличаване на МРЗ. Дори 24 часа не може да работите за страната си, а изпълнявате определени поръчки. Тази спешност не е необходима, да го направим другата седмица, да се разгледа на закрито заседание. Не и силово днес да използвате правилника. Моля ви, колеги, нека това да се кара по нормален ред, не оръжието е най-важно за страната ниТова заяви зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов.

 

По думите му темата за даване на оръжие за Украйна не е от спешност и може да бъде включена в дневния ред на парламента другата седмица. 

 

Започвате деня с ботуши няма смисъл да наритвате Народното събрание от сутринта, без да дадете възможност да се обсъди дневния ред. Решението влиза в зала без да е минало през председателския съвет. Това коментира Георги Свиленски от БСП. 

Депутатът настоя за 30 минути почивка и председателски съвет, на което предложението да се обсъди. От своя страна Росен Желязков заяви, че се намират в режим на гласуване. 

 

Свиленски предложи Законът за училищното и предучилищното образование, който е по-важен от военната помощ да стане точка първа. Иван Ченчев от БСП също предложи разместване на точките, но и то не срещна подкрепа от депутатите. На свой ред Георги Гьоков предложи точка първа в дневния ред да стане Закона за водите предложен от "Възраждане".

Половината депутати на "Възраждане" напуснаха пленарната зала и в нея останаха само девет техни представители.

 

От Коалицията на войната казахте, че тези закони не ви интересуват - възобновями източници на енергия, безплатни учебници, а да ни вкарате във война. Нека видят българските граждани лицемерието ви. Никой не е обещавал война - обещавахте ниски цени, високи доходи, Плана за възстановяване, в рамките на 15 мин всичко това се срути, казахте, че не ви е важно, а по-важно е да пратите самолети с оръжие в Украйна, заяви Свиленски в нова процедура. 

 

Той се обърна към ГЕРБ като посочи: Проф. Габровски още днес трябва да върне мандата и да каже: аз имам едно единствено условие да пратим оръжие за Украйна, това обединява 160 народни представители. И предложи изслушването на регионалния министър Иван Шишков да стане точка първа в дневния ред. 

Христо Иванов от "Демократична България" се обърна към председателстващия Желязков, да не позволява от трибуната да се плашат българите и се използва антиевропейска риторика.

 

Това е абсолютно безотговорно. С "Възраждане" искате да се представите за Коалиция на мира. На руския мир", заяви съпредседателят на ДБ по адрес на поведението на БСП. Депутатите излязоха в 15 минути почивка като бяха приканени да изключат мобилните си устройства, за да започне закритото заседание, свързани с военната помощ за Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3028 |09.12.2022 Автобус на градския транспорт пламна тази сутрин в София, няма пострадали /снимки/ . 1| 3037 |08.12.2022 Крум Зарков: Евродепутатите ме питаха за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред . 1| 2757 |08.12.2022 Депутатите гласуваха да се въведе механизъм за увеличаване на минималната заплата . 1| 3036 |07.12.2022 Депутатите готвят промени заради скандалите с винетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads