Реклама / Ads
3| 4136 |04.12.2014 НОВИНИ

БСП очаква лавина от напускащи армията

.
Ангел Найденов
БСП са силно разтревожени от случващото се в сектор "Отбрана". На трибунка в Народното събрание бившият военен министър Ангел Найденов и заместник-председателят на парламентарната група на червените обявиха, че са недоволни от орязания бюджет на военното министерство, както и от някои планирани промени в сектора.
 

Лавина от рапорти за напускане - това очаква БСП да се случи в Българската армия с приемането на малкото пари за отбрана за догодина. По думите на Найденов, минимум 250 милиона лева над разписаното в проектобюджета са нужни на отбраната, за да може МО и БА да изпълня своите ангажименти по редица документи, включително ангажименти към НАТО, съобщи нюз.бг.  Няма да има пари за модернизация на военната ни техника, а всичко изградено ще рухне, предрече мрачно Найденов. По сметките му са нужни 120 милиона лева за родните изтребители, като, ако не изпълним задачите си по тях, ни грози санкция от поне 400 милиона лева.

 

Този бюджет връща несигурността и напрежението във военните сили, притеснен е ексшефът на отбраната. За него е ясно, че поне 5 випуска на Военна академия ще са нужни, за да се запълнят местата в БА, които ще се освободят, но това ще отнеме време, с което не разполагаме. Ще има разпад на бойни части, представи сложността на ситуацията социалистът. Той нарече случващото се с бюджета "тежък удар за бойната ни готовност".

 

Найденов е твърдо против закриването на добре работеща служба - "Военна информация" към Министерство на отбраната, която е ангажирана с военното ни разузнаване. Това ще доведе до загуба на агентура, на информация за средата на сигурност, притеснен е червеният депутат.

 

Той не се поколеба да нарече престъпление желанието на наследника му на министерското кресло в МО Николай Ненчев да предаде всички досиета на военното разузнаване на Комисията по досиетата.

 

За периода 2007-2013 година цялата изискана информация от "Военна информация", свързана с български граждани, е предоставена. Тук става въпрос за натиск за предаване на досиета, архивни дела и чужди граждани, сътрудничили на родното военно разузнаване, категоричен е Найденов.

Той апелира да се спре дотук с натиска над "Военна информация".

 

Колегата му в редиците на червените Атанас Мерджанов пък обяви, има натиск над шефа на "Военна информация", като не изключва да му бъде налагано да подаде оставката си. Министър Ненчев посяга на националната сигурност, критичен е Мерджанов, като вижда в намеренията на министъра влияние от страна на ДСБ, РБ, Иван Костов, но и на президента Росен Плевнелиев, поради мълчанието му и неангажираността със случващото се.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5352 |19.11.2014 Метеоролог: Очаква ни топла зима и сняг . 7| 7642 |16.11.2014 Красимир Янков: Не очаквам нищо ново в МВР, а забравеното старо . 0| 4365 |14.11.2014 Новият земеделски министър очаква атаки . 0| 4411 |13.11.2014 България очаква 700 милиона лева по ОП "Околна среда" до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads