Реклама / Ads
0| 5528 |21.05.2020 НОВИНИ

БСП поиска оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов

.
Крум Зарков
Юнкер си отиде, Кирилов - не. БСП поиска оставката на правосъдния министър заради обещанието му да я хвърли, ако мониторингът над България не отпадне.
 

“Ще разберем дали думите му имат тежест от това дали ще изпълни заканата си за оставка”, заяви от трибуната Крум Зарков - зам.-шеф на парламентарната група на левицата.

 

Припомняме, че вчера Брюксел зашлеви шамар на страната ни, след като обяви, че продължава наблюдението си над страната ни поради недостатъци на правната й система и корупцията на високо равнище. Под наблюдение оставаме, въпреки констатациите на предишната Еврокомисия на Жан-Клод Юнкер, че страната ни е изпълнила ангажиментите си по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

 

По думите на външния ни министър Екатерина Захариева промяна в позицията на ЕК по отношение на изпълнението на всички ангажименти, поети от България за МСП. Тя заяви, че евромониторингът не остава.

 

Тезата и бе повторена и от управляващите.

 

"Невярна е интерпретацията, че мониторингът остава", реагира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в изявление пред медиите в парламента.

 

Тя обясни, че страната ни е получила преди време последния си доклад, а новината от Брюксел не третира него, а механизмът за върховеството на закона, който все още не е създаден и който ще се отнася до всички страни-членки на ЕС.

 

"Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество. Няма промяна на позицията на ЕК изпълнението на поетите от нас ангажименти. Ще ви призовем г-н Зарков - четете!", репликира Дариткова.

 

"Комисията наблюдава корупцията в България вече 13 години. Докога ще я наблюдаваме ние? Всяка сутрин в 8 ч. ли ще я наблюдаваме? Или докато се опитаме да преброим нулите на някой хвърчащ лист или хвърчаща бележка, с която осигуряват "пълен съпорт". Съпорт дори случи брюкселски, би могла да бъде извадена от общ доклад. Само че е много далеч от брюкселските стандарти", се посочва в обща декларация на ПГ на БСП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6054 |19.05.2020 Мая Манолова: На протеста ще поискаме сметка на Борисов за изхарчените милиарди, хилядите без работа и фалиралите . 6| 5735 |11.05.2020 След оставката на 23 медици в Карлово властите търсят варианти за работа . 23| 5579 |09.05.2020 От БСП искат оставката на Екатерина Захариева . 49| 5905 |08.05.2020 БСП поиска оставката на Екатерина Захариева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads