Сряда, 18 Октомври 2017, 16:13
Frognews
2| 5144 |03.09.2016

БСП с предложения за промени в ГПК за повече права на длъжника

.
ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внесе в Народното събрание предложения за промени в Граждански процесуалния кодекс. „С тези промени целим да се въведе един справедлив процес, гарантиращ защита на правата на страните в него”, заяви Филип Попов, секретар по законодателството на ПГ на левицата.

В мотивите си социалистите посочват, че реформата в съдебната власт трябва да е в посока не толкова на структурни промени, а в посока лесен достъп до правосъдие, бързина и качество. Като основна цел на допълненията в ГПК те посочват бързо и ефикасно съдопроизводство, по-добра защита както на кредиторите, така и на длъжниците. Цели се и осигуряване на равнопоставеност на страните при връчване на призовки и съобщения. В предложенията е записано, че залепването на уведомления на вратата или на пощенската кутия ще се извършва едва след като ответникът не е намерен на посочения от него адрес в продължение на един месец. Там се пояснява, че намирането на ответника ще се осъществява от длъжностните лица, т. нар. призовкари с най-малко три посещения на посочения адрес в интервал на поне една седмица между тях.

 

Депутатите от БСП предлагат да се уеднакви размера на държавната такса по искове за собственост, и тя да е ¼ от цената на иска. Те предлагат промени и в т. нар. заповедно производство, в посока поставяне на банките в равностойно положение с останалите правни субекти. В мотивите към предлаганите промени се посочва, че в настоящето заповедно производство подаването на възражение от страна на длъжника срещу вземане на банката не спира изпълнението на задължението на банката, т.е. първо банката си събира задължението, а след това на практика се установява има ли изобщо такова задължение и дали претендирания от банката размер е действително дължимия. Социалистите предлагат възражението на длъжника да спира изпълнението на банката. С промените се гарантира защита правата на длъжника, като задължително му се осигурява особен представител.

 

Не на последно място се предоставя възможност оценката, приета от съдебния изпълнител да бъде обжалвана и се въвежда изискването началната цена при публична продан да не бъде по-ниска от данъчната оценка на имота. Задължително се назначава и вещо лице, което да определи стойността на вещите, срещу които е насочено изпълнението. Народните представители от левицата предлагат и облекчаване на положението на длъжника с възможността изпълнителното производство да бъде спряно при внасяне на 20 на сто от цената на задължението.

 

Социалистите предлагат и дефинирането на несквестируемия доход, т.е този върху който може да се насочи изпълнението да се определя не в ГПК, а в акт на Министерски съвет. Те припомнят, че от 2008 г. не е актуализиран този доход въпреки промените в минималната работна заплата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Стрелба в София! Мъж гърми в „Лозенец“ 0| 0 |18.10.2017 . ЕК дава около 100 млн. евро за охрана на обществените места през 2018 0| 23 |18.10.2017 . Синът на Кадафи влиза в политиката 0| 16 |18.10.2017 . С триста зора приеха промените в ГПК, ще има санкции за съдебните изпълнители 0| 234 |18.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах