Реклама / Ads
1| 4822 |20.10.2017 НОВИНИ

ФРОГОКО: Депутатите пак приравниха банките с държавата

.
Гражданите вече няма да бъдат съдени и предавани на частен съдебен изпълнител, без да знаят предварително за това. Ще има санкции за частните съдебни изпълнители, както и намаляване размера на събираните от тях такси. Това предвиждат окончателно приетите промени в Гражданския процесуален кодекс. Дали обаче това е достатъчно?
 

Промените в ГПК донякъде задоволяват всички наши искания, които имахме във времето. Остават обаче много въпросителни и отворени вратички в закона, коментира пред Фрог нюз Ангел Славчев от сдружение „Граждански контрол”.

 

„Депутатите не подеха дискусия за фалита на частните лица. Трябва на фалираното лице да се даде възможност да излезе от ситуацията, в която е попаднало в рамките на няколко години. Да му бъдат застопорени всички задължения, да да има възможност да започне работа и да си погасява задълженията.

 

Никой не повдигна въпроса за давността на дълговете. Има хора, които плащат задължения, които са унаследени и те не знаят за това.

 

Банките пак останаха равностойни на община и държава. Когато държавата има вземане от дадено юридическо или физическо лице заедно с банката, тогава банката си взема парите преди държавата. Частните съдебни изпълнители вдигнаха леко шум за промените за прах в очите на обществото. Има колаборация между законодателя и ЧСИ-тата. Работата им няма да бъде подложена на по-голям контрол от страна на държавата. Пак ще ползват органите на МВР за свои лични нужди.”

 

"Оповестените изменения трябва да имат действия не само в т.нар. заповедни производства, но и по основните производства по ГПК – исковите. Оповестените изменения създават по-голяма гаранция, че гражданина / фирмата, ще знаят, че срещу тях има заведено съдебно производство", коментира адвокат Светослав Спасов.

 

"С тези промени, се ограничава влиянието върху съдебните производства на неизпълнението на задълженията на призовкарите.

 

Относно промени в касационната фаза на производството бе оповестено, че е прието повече съдебни актове да подлежат на разглеждане по същество от Върховен касационен съд. В случай, че това е така, то такова решение ще доведе:

-         забавяне на актовете по същество на ВКС по всички производства

-         допълнително претоварване на ВКС по всички производства

-         забавяне на тълкувателната дейност на ВКС или до необходимост от увеличаване на броя на Съдии във ВКС, на съдебни помощници, на секретари, на деловодители и на произтичащото от това увеличение на помещения и оборудване.

 

Относно промените в заповедното производство бе оповестено, че една от промените не е приета – изключване на банките от правото да получават заповеди за незабавно изпълнение по извлечение от свои счетоводни документи.

В случай, че досегашната привилегия наистина ще продължи да действа, то гласувалите народни представители са решили:

- продължават да предоставят държавна помощ на един вид търговци в Република България – тези извършващи дейност като банки;

- продължават да приравняват правата на този вид търговци с Държавата и общините;

- продължават да поддържат като законова презумпцията, че от всички търговци в Република България, само тези извършващи дейност като банки имат достоверни счетоводни книги".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10685 |17.10.2017 ФРОГОКО: Ердоган се кани да напусне НАТО от 2 г., връща претенциите си към Кърджали . 17| 10227 |17.10.2017 Фрогоко: Каракачанов строг, но справедлив-дава по-малко пари на тиловаците . 7| 11301 |12.10.2017 ФРОГОКО: Д-р Москов се върнал в „Св. Анна”, но никой не го е виждал . 2| 4420 |08.10.2017 150 000 лв. ще ни струват преводачите на депутатите на година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads