Реклама / Ads
0| 2638 |15.12.2022 НОВИНИ

БСП предложи намаление на такса смет за гражданите с 15% и увеличение на кратността на миене на улиците на 30 пъти годишно

.
БСП-София
Управляващите в СО да кажат къде са парите на софиянци от такса смет, събрани между 2014 и 2021 година, настояха общинските съветници от групата на социалистите в СОС.

Общинските съветници от групата на "БСП за България" направиха две конкретни предложения по доклада за План-сметката за чистотата по време на последната за годината сесия на СОС. Първото е да бъде намалена такса смет за гражданите с 15%, а второто - да бъде увеличена кратността на миене на улиците с автоцистерна с дюзи от 24 на 30 пъти годишно.

 

Предложенията не бяха приети, а съветниците от групата на социалистите не подкрепиха План-сметката за чистота на София за 2023 година. В крайна сметка, докладът също не беше приет.

 

"Предвиденият размер на разходите е рекорден - 260 млн. лв. За последните 12 години те са се увеличили със 100%, отбеляза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. - А чистотата на столицата продължава да е все така на незадоволително ниво. Това влияе пряко на качеството на живот на гражданите. Да не говорим, че огромна част от предвидените средства се разходват за дейности извън регламентираните".

 

Иван Таков отбеляза, че за периода от 2014-та до 2021 година приходите надвишават разходите с 230 млн. лв. А от 2019-та до 2021-ва формираният излишък е над 100 млн. "За пореден път питам кмета Фандъкова къде отидоха тези пари. Защото е очевидно, че не са за чистотата на София", каза той.

 

Заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова акцентира върху проектирането, изграждането, състоянието и поддръжката на депата за отпадъци. При тази дейност е налице голямо, почти 45%, неизпълнение. "Например от предвидените средства за изграждане и рекултивация на депо "Садината" - Клетка 1 и 2 са усвоени 0 лева, никакви средства не са усвоени и за изграждане на площадка за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци, а столичани знаят, че на нерегламентираните сметища, това са основните отпадъци, които се изхвърлят", коментира тя.

 

"Особено внемание заслужава анализът на разходите, свързани с дейността на Завода за твърди отпадъци. За поредна година над 44% от тези разходи са за заплащане на външни услуги, половината от които са за ръчно сепариране на смесения боклук, което се налага поради технологични пропуски в сепаририращите линии, обясни Милка Христова. - И това при най-скъпия в Еропа завод".

 

Тя обърна внимание и на факта, че над 7 млн. лв. всяка година се прахосват за транспортиране и изгаряне до циментовите заводи на произвеждането RDF гориво. - А декларираното сериозно увеличение за машинно почистване и миене остава само на думи. Аргументи, с които да обясним защо не подкрепяме доклада за План-сметката, имаме много".

 

Заместник-председателят на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков акцентира върху планираните почти 4 млн. лв. в допълнителната справка към План-сметката за външната услуга "сепариране" за Завода за механично и биологично третиране на отпадъци на Столична община.

 

"Имаме съоръжение за над 400 млн. лв., а за поредна година то има нужда от външна услуга, външна фирма, външни служители и всичко това при положение, че СО разполага с общинско предприятие, специално създадено да извършва тази дейност, коментира той. - Ние сме категорични, че определено има възможност да се оптимизират и технологията, и разходите".

 

Николай Велчев, заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране отбеляза ниската ефективност на почистването на казаните за смет в София. "Всички виждаме препълнените кофи за боклук във всикчи квартали - от централните, до периферните, коментира той. - На фона на препълнените кофи за боклук, които застрашават здравето на гражданите, тази година в предложения проект на План-сметката за чистота на София, се предвижда за дейността "Събиране и транспортиране на битови отпадъци до депа и други съоръжения за третиране" 4 млн. лв. повече от 2022 г., или общо 78 млн. лв. Тоест, средствата се увеличават и са по-високи от редица европейски столици, но улиците на София са все така затрупани от боклуци".

 

Според него моделът на финансиране на дейностите по чистотата на София е непрозрачен, неефективен и безконтролен. "Въпреки непрекъснатото нарастване на събраните приходи, София по времето на ГЕРБ остава ноторно известна с боклуците си по улиците", заключи Николай Велчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2679 |14.12.2022 Николай Денков: Ще предложим състав на правителство с втори мандат . 1| 2734 |13.12.2022 БСП предлага намаление с 15% на такса битови отпадъци за физически лица . 7| 2754 |06.12.2022 Петков: Няма да подкрепим Габровски, малко вероятно е ПП да да предложи кабинет на малцинството . 9| 3145 |03.12.2022 Борисов се подмаза на Фон дер Лайен: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads