Реклама / Ads
25| 3102 |17.02.2021 НОВИНИ

БСП: При срутището ГЕРБ корупцията убива, оставка на Фандъкова

.
Иван Ченчев
БСП иска оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова. Левицата излезе със специална Декларация на парламентарната група по случая с трагичния инцидент с убитото на столичен тротоар момче
 

„Всички ние тук в тази зала сме гневни на нелепата, ужасяващата случка, трагичния инцидент, при който загина едно момче, заради оголен кабел – едно българско дете. Всички сме свидетели как и какво се получава до момента – нищо. Няма нито една институция, която да даде отговор на това безумие“, заяви в пленарната зала на Народното събрание народният представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев.

Острата критика депутатът отправи към мнозинството в парламента във връзка с фаталната злополука, при която 16-годишно дете загина за секунди от токов удар, настъпило оголен кабел на столичен булевард и последвалото няколкодневно мълчание по случая от страна на властта и институциите й.

Иван Ченчев настоя от името на Парламентарната група на левицата в парламента да се явят министър-председателят и кметът на София, за да дадат обяснения за драматичния случай със смъртта на момчето.



„От вчера се появи много сериозна информация, която говори, че този оголен кабел захранва павилиони, които са собственост или се държат от двама общински съветници на ГЕРБ“, обяви депутатът от БСП и посочи, че близо 100 са незаконните такива павилиони в столицата, притежавани или стопанисвани от съветници на ГЕРБ.





Предложението обяснения Борисов и Фандъкова да дадат в парламента по въпросите с произшествието бе подложено на гласуване след натиск от народните представители от БСП. След остър спор с председателя на парламента Цвета Караянчева, с повишен тон последователно отказала няколко пъти да отговори на призива на социалистите да извика министър-председателя и кмета на София в пленарна зала, депутатите от левицата се наложиха.
Народният представител от БСП Иван Ченчев представи от трибуната Декларация от Парламентарната група на левицата по повод на трагичния инцидент.
В нея остро се осъждат стотиците други подобни случаи на некадърност и безстопанственост, довели до лични трагедии, които случаи са функция на корупцията във властта –корупция, която убива.
В Декларацията се настоява управляващите да поемат отговорността, искат се отговори.
„Не само заради БСП, а заради българските граждани. И трябва да ги получим. Така работи една парламентарна държава. Не с криене на премиер, а с носене на отговорност“, подчерта от парламентарната трибуна Иван Ченчев.

Пълният текст на Декларация на парламентарната група на „БСП за България“

Четири години в мандата на 44-то Народно събрание БСП повдига последователно въпроса за корупцията в България. Корупцията в България, която 4 години разгражда държавността. Последните 4 години доведоха до едно ниво на корупция, което ви е посочено и от Европа, и от мониторингови доклади на същата тази Европа, и на БСП.

Стигнахме дотам, че днес искаме да търсим и да посочим всички кой е политически отговорен за това, което се случи и за стотици други подобни случаи на некадърност и безстопанственост. Заради това, че в управлението на страната в различните администрации има калинки.


Но всички вие от управляващото мнозинство стигате дотам, когато ви кажем, че стигнахме дотам, че корупцията вече убива.

И тъй като това е така и нагледно и няма човек в България, който да не се замисли докъде са доведени хората. Не става въпрос за едно име, а за 7 милиона имена на български граждани, които заслужават достоен живот, и които не могат да го получат така както искат, защото управлението на ГЕРБ. не им го дава.

И тези хора, българските граждани трябва да знаят истината. Истината, която лъсна и при този случай, и при всеки един такъв.

Колко трагични случая трябва да има? Колко, за да се поеме политическа отговорност, от хора, от които зависи достойният живот на българските граждани?

Колко трябва да чакат и колко трябва да страдат семействата на пострадали и загинали хора? Тези въпроси крещят за отговори. И това искаме ние - политическата отговорност трябва да се търси в тази зала.

Каква е хронологията? Какво се случи, след като имаме такъв нелеп у ужасяващ инцидент. Нищо. Нула. Прехвърля се отговорност, няма нито една дума от никаква институция. И това до кога? И какво ще прикрием?

Въпросът за оголения кабел е въпрос именно за тази корупция, защото този кабел води до едни павилиони, те водят до едни хора, които са в съответните администрации на районно, общинско и на държавно ниво. Тези хора питат други хора и всички те управляват системата. А всъщност това сте вие.

Всички, които не принадлежат на вашите редици знаят, че това доведе до вашето управление на срутището ГЕРБ. Поради тази причина ние настояваме за оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова.
Има две причини, които са основни. Отговорността не е само заради това, че тези лица, които трябва да водят и столицата, и България, но за съжаление виждаме, че не могат, са и председателят и зам.-председателят на управляващата политическа партия. Те имат двойната политическа отговорност.

И не, този път номера ви няма да мине. Няма да говорите как и какво се е случило, кой бил виновен и какво се е случило там долу някъде. Защото може би трябва да търсим политическата отговорност от главната счетоводителка на района.
Този път номерът ви няма да мине, защото се касае за смърт, защото се касае за политическа некомпетентност и за корупция. Касае се за ваше управление. София, особено в последните 12 години, се управлява основно от Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Вие трябва да поемете отговорността, защото така управлявате държавата, че накрая не е ясно докъде ще стигнат.

Чувате ли исканията на българите? Чувате ли исканията на всички опечалени семейства. Чувате ли исканията на всички нормални хора, които живеят и плащат данъците си в България.

Вие дори не искате да поканите българския премиер в парламента. Да го поканите, не да го извикате. Той дори не е стъпвал в тази зала. Не може министър-председател на демократична република, член на Европейския съюз, да не идва в парламента. Той се страхува от парламента. Той се страхува, защото ще иска да каже едно, а вече никой не му вярва.
А вие сте тези, които го браните тук. Но хората виждат начина, по който вие го защитавате - безпардонно и абсурдно.

Вие управлявате цялата система на държавата и отговорността е изцяло ваша. Хората го знаят. Вместо този човек да дойде тук и да каже истината на българското население, вие дори с гласуване не искате да допуснете да се случи. Имам чувството, че не искате да знаете каква е истината. Вие не давате възможност за това. Вие докарахте България до ниво на корупция с ужасяващи размери. Това ви го казва и Европа. Замитате под килима. Животът продължава, но продължава вашият, хората живеят в нищета и все повече им се случват трагични инциденти.

Искаме отговори, не само заради БСП, а заради българските граждани. И трябва да ги получим. Така работи една парламентарна държава. Не с криене на премиер, а с носене на отговорност.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 6820 |17.02.2021 Методи Лалов към Фандъкова: ГЕРБ носи отговорност за незаконния павилион . 38| 3329 |17.02.2021 ГЕРБ се явяват на изборите в коалиция със СДС . 22| 3772 |16.02.2021 Кадиев: Ако не беше Нинова, БСП щеше да е в коалиция с ГЕРБ . 57| 3410 |15.02.2021 Нинова: С шест електронни регистъра ще помогнем на бизнеса и гражданите в борбата с корупцията и бюрокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads