Реклама / Ads
2| 4082 |11.06.2020

БСП-София: Подкрепяме изграждането на RDF инсталация, но мястото ѝ не е в центъра на София

.
Ние подкрепяме изграждането на RDF инсталацията, но категорично се противопоставяме на мястото, което е избрано, а именно в центъра на София. Считаме, че мястото ѝ е в местността Садината, с. Яна, до завода за твърди отпадъци.

Това каза по време на заседанието на Столичния общински съвет общинският съветник от БСП Милка Христова, която е и заместник-председател на СОС.

 

Според Христова така ще се предотврати превозването с тежки камиони на балите през града. Инсталацията ще бъде изградена в непосредствена близост до завода и ще се намали опасността от вредни емисии. Няма да се подклаждат страховете на хората.

Тя цитира проучвания на специалисти, според които „розата на ветровете“ така е ориентирана, че най-доброто място за разположение на инсталацията е именно в местността Садината, където е и заводът за твърди отпадъци, а не в най-ниската част на София.

 

„Нека преосмислим мястото на инсталацията“, призова тя и допълни, че това ще реши екологичните проблеми, но няма да постави финансите на Столична община и бъдещето на проекта под съмнение.

 

Милка Христова каза, че БСП като отговорна политическа сила си дава сметка за ситуацията, в която се намира системата за управление на отпадъците – с изградени две фази, най-вече завода за твърди отпадъци, който произвежда RDF гориво, което трябва да бъде оползотворявано.

 

„Ако не се изгради третата степен, а именно за оползотворяването на това гориво, сме изправени пред заплаха да връщаме над 700 млн. лв., които са вложени досега в изграждането на завода за твърди отпадъци и инсталациите за компостиране и разграждане на биологични отпадъци, каза Христова - Явно системата трябва да бъде завършена“.

 

Тя припомни, че опитите за местни референдуми не започват от настоящето предложение на „Демократична България“ и независимия Борис Бонев.

 

„Още 2013 година по инициатива на групата на БСП и с участието на Ангел Джамбазки беше направен първия опит за референдум за прекратяване на концесията за „Софийска вода“. Последваха предложения за референдум за застрояването в „Дружба“ и в „Младост“. Последното предложение беше пред 2018 година – именно за референдум, свързан с изграждане на RDF-инсталацията, но той не беше допуснат от СОС. Респективно не беше допуснат и от съда, въпреки че беше обжалван“, посочи Милка Христова.


Альоша Даков: Проектът за RDF инсталация има застраховка – правителството е готово на всяка цена да го реализира

 

Столична община има възможно най-неефективната система за управление на отпадъци.

 

Това каза общинският съветник от БСП Альоша Даков, който е заместник- председател на Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори.

 

„Това се потвърждава от анализ, финансиран от Европейската инвестиционна банка, на разходите, които заплащат столичани през такса смет за събиране, транспортиране и обезвреждане на един тон битов отпадък. Размерът на тези разходи е значително по-висок от това, което заплащат гражданите на редица европейски столици“, посочи той.

 

Даков заяви, че още преди две години е изразил силно безпокойство от анализа „разходи – ползи“ по проекта за изграждане на инсталацията за RDF гориво.

 

„Консултантът е коментирал един безспорен факт - не всички средства, които гражданите и бизнесът на София заплащат за такса смет, се разходват за дейности, за които това е допустим- събиране, транспортиране, управление на отпадъците и поддържане на чистотата на обществените площи, каза той - Това е силно притеснително. Надявам се този анализ да стане публично достъпен за общинските съветници и за гражданите.“

 

Общинският съветник от БСП припомни, че този проект има една много интересна застраховка – решение на Министерски съвет от края на 2018 г. Според него правителството на Република България е готово да похарчи парите на всички данъкоплатци за изграждане на точно това съоръжение, точно на тази стойност, точно на това място, независимо от мнението на компетентния орган – Европейската комисия.

 

„Това е изключително странен пример за взаимодействието между местната и изпълнителната власт. Независимо дали ще бъде финансиран, ръководеното от премиера Борисов правителство на Република България е готово на всяка цена да похарчи средства за реализиране на този проект“, заяви Альоша Даков.


Петко Димитров: Ще продължим да търсим форми и начини да бъдат защитени правата и здравето на софиянци

 

Най- вероятно управляващото мнозинство няма да се съобрази с мнението на опозицията и редица неправителствени организации по отношение на мястото на инсталацията за RDF гориво. А най-лошото е, че няма да се съобрази с мнението на гражданите. Това каза по време на заседанието на СОС общинският съветник Петко Димитров.

 

„През изминалата година Младежкото обединение на БСП в София проведе информационна кампания на терен сред тези граждани, които всички използват като щит на тезите си“, заяви Димитров, който е и председател на младите социалисти в столицата.

 

„За съжаление установихме, че хората изобщо не знаят за какво става въпрос. А тези, които бяха разбрали, не са съгласни да се изгаря RDF горивото в тази част на града“, посочи той.

 

Петко Димитров изтъкна, че е необходимо да запознае Общинския съвет с мнението на живеещите в район Сердика, където е планирано изграждането на въпросната система, а и на стотиците хиляди хора живеещи в съседните райони Подуяне, Надежда, Оборище и други.

 

„Те са твърдо против“, заяви той и допълни, че общинските съветници, избрани от гражданите на София, са задължени да се съобразят с мнение на гражданите.

 

„Инициираният от БСП през миналия мандат референдум по темата, по волята на управляващите Столична община, остана мираж“, припомни Димитров.

 

„Въпреки това ние ще продължим да търсим форми и начини да бъдат защитени правата и здравето на софиянци“, категоричен бе най-младият общински съветник.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кабинетът форсира изграждането на Националната детска болница. Превърна я в обект от национално значение 9| 3868 |07.05.2020 . Протест пред МС срещу доизграждането на детската болница 7| 3571 |03.04.2020 . Започва изграждането на водопровода Мало Бучино-Перник 3| 3516 |01.02.2020 . Милка Христова: Подкрепяме доклада за решаване на водната криза в Перник, но ще търсим политическа отговорност 1| 3252 |27.01.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ