Реклама / Ads
2| 3865 |20.09.2017 НОВИНИ

”Булмаркет” за трагедията в Хитрино: Медии ни клеветят

.
Тъжно е да се наблюдава как, водени от желанието да информират, медиите се превръщат в проводник на користни интереси, като освен всичко друго по този начин саботират нормалното и законосъобразно развитие на съдебните дела.
 

 Превръщат се  в инструмент на недобросъвестни и откровено злонамерени лица, чиято единствена цел е да извлекат материална изгода, чрез нагнетяване на обществено напрежение по темата. Това пише  в Отворено писмо до медиите  фирма „Булмаркет”, чиито вагони се преобърнаха на гара Хитрино и предизвикаха трагедия. Ето какво още посочват от дружеството:

 

ДО

МЕДИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

От „БУЛМАРКЕТ ДМ”ООД, ЕИК124077052, седалище и адрес на управление: гр. Русе, бул. „Тутракан” №100, представлявано от управителя Станко Добрев Станков

и

 „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО”ЕООД, ЕИК203336022, седалище и адрес на управление: гр. Русе, бул. „Тутракан” №100, офис-център Булмаркет, ет. 4, офис 404, представлявано от управителя Стефан Маринов Иванов

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ,

Принудени сме да се обърнем към Вас по този начин заради кампанията, която се води срещу нас след настъпване на инцидента в село Хитрино на 10.12.2016г.

 

През последните седмици и месеци, в различни електронни и печатни медии, интензивно се излъчват репортажи и се публикуват статии, които не можем да подминем, защото няма как да не направи впечатление изключителната тенденциозност на тези материали.

 

Не можем да приемем с лекота факта, че български медии, вероятно в желанието си да бъдат полезни на своите зрители и читатели, волно или не, се превръщат в инструмент на недобросъвестни и откровено злонамерени лица, чиято единствена цел е да извлекат материална изгода, чрез нагнетяване на обществено напрежение по темата. Тъжно е да се наблюдава как, водени от желанието да информират, медиите всъщност се превръщат в проводник на користни интереси, като освен всичко друго по този начин саботират нормалното и законосъобразно развитие на съдебните дела.

 

Общият лайтмотив на визираните журналистически материали е този, че едностранчиво и необективно се представя фактологията по случая. Представя се изключително позицията на едната от страните по спора с внушението, че нейните заинтересовани твърдения са доказани факти. Внушава се, че „БУЛМАРКЕТ ДМ”ООД и „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО”ЕООД имат незаконосъобразно поведение и опитват да ощетят пострадалите от инцидента. На последно място, но не и по значение, дори напротив – с лека ръка се раздават присъди и се вменява отговорност, при условие, че все още няма произнасяне на единствения орган в държавата, който има право да решава въпросите за вината и отговорността – СЪДЪТ.

Целта на инициаторите на тези материали е да се нагнети обществено напрежение; да се отрови средата, в която функционира и съдът, сезиран с делата, като по този начин се окаже недобросъвестно въздействие върху вътрешното убеждение именно на съда, който следва да реши спора. Възпрепятсва се по всякакъв начин и нормалната дейност на превозвача   „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО”ЕООД, като не се дава сметка, че интересът на пострадалите ще бъде защитен само ако дружеството работи пълноценно и ефективно, за да се гарантират средствата, които съдът евентуално би им присъдил.

 

Във връзка с констатираните по-горе факти, изразяваме следната позиция:

 

1.) Тепърва започват дела, по всяко от които само съдът ще реши дали изобщо „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО”ЕООД и/или „БУЛМАРКЕТ ДМ”ООД носят отговорност за настъпилия инцидент и дали дължат обезщетения. Докато не бъдат постановени окончателни съдебни актове, с които евентуално „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО”ЕООД и/или „БУЛМАРКЕТ ДМ”ООД са осъдени да заплатят обезщетения, то дружествата не дължат никакви суми във връзка с инцидента. Към момента НЯМА нито един окончателен акт на съда, който да установява наше задължение и затова този въпрос не следва да се разисква или решава в медиите. 

 

2.) Неведнъж до сега сме заявявали, правим го и сега, че „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО”ЕООД и „БУЛМАРКЕТ ДМ”ООД имат нужните средства и възможности и ако дружествата бъдат осъдени да заплатят претендираните обезщетения, то ще го сторим, като ищците ще получат изцяло сумите, които евентуално съдът им присъди. За това че дружествата ни са работещи и имат такъв потенциал, може да се увери всеки заинтересован, като види Годишните им финансови отчети оповестени в Търговският регистър, който е публичен.

 

3.) Вярваме, че всеки журналист, при подготовката на даден материал трябва да провери фактите, за които говори пълно, всестранно и обективно. В материалите от кампанията срещу нас се забелязва точно обратното -липсва каквато и да е проверка на фактическата обстановка, като тя е заменена от безкритично възпроизвеждане на позицията на една от страните по спора.  Надяваме се занапред да работите изключително по основополагащите правила на професията си.

 

4.) Вярваме, че правораздаването е висша проявна форма на държавността и поради тази причина не е редно съдебните спорове да се пренасят за „решаване” от съдебната зала в медиите. Правораздаването не се подчинява на логиката и правилата на медиите, то е нещо различно. И това  не трябва да се променя, ако искаме да живеем в правова държава.

 

 Станко Станков–управител на „БУЛМАРКЕТ ДМ”ООД   

 

Стефан Иванов–управител на „БУЛМАРКЕТ РЕЙЛ КАРГО” ЕООД            

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4921 |06.08.2017 29 граждански иска за трагедията в Хитрино . 0| 6240 |16.06.2017 Кметът на Хитрино: Нито една стотинка не е похарчена непрозрачно . 0| 5219 |15.06.2017 Кметът на Хитрино: Не позволих да ми се месят . 0| 5152 |23.05.2017 Ариана е в истерия след трагедията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads