Реклама / Ads
2| 6183 |12.12.2016 НОВИНИ

Кметът на Хитрино: Ще съдим до дупка виновните

.
Нуридин Басри Исмаил
Пожарникарите са променили стратегията. През нощта са източили няколко цистерни, а през деня само една. Това заяви кметът на Хитрино Нуридин Басри Исмаил. По думите му ако има нов метод за източване на цистерните, то ще стане по-бързо.
 
Ще съдим до дупка виновните, която е собственик на вагоните. Ще  съдействам на хората от Хитрино в завеждането на лични дела, заяви още Басри.

Той посочи, че до момента се работи само по тези цистерни, които са останали изправени. Има вагон, който продължава да изпуска взривоопасен газ, като по него ще се работи, след като бъдат източени другите. Цистерните, които са със запазени колесари, ще бъдат преместени по релсите, а останалите ще бъдат качени на камиони.

Исмаил коментира, че ако пожарникарите бяха използвали компресор още вчера през деня, днес може би операцията по обезопасяването на композицията щеше да приключи. „От една страна са хората, които искат да влязат в селото, от друга е животът на хората, които се занимават с тази операция”, коментира кметът.

Той настоява обгазяването да бъде спряно възможно най-бързо, за да може жителите на Хитрино да се завърнат по домовете си. „Всички екипи и най-вече фирмата собственик трябва да положат много големи усилия”, подчерта Исмаил.

По думите му представител на фирмата превозвач „Булмаркет” се обадил, за да пита дали фирмата може да помогне за погребенията на осемте жертви. „Много ще се съдим с тях. Ще наемем адвокати сериозни. На хората ще им съдействам да заведат всякакви дела за пропуснати ползи, щета, кръвнина”, закани се Нуредин Исмаил.

Жителите от село Хитрино вече започнаха да се допускат поетапно до домовете им, но това става при строг пропускателен режим. Хората идват с автомобилите си до част от КПП-та, които са две или три в различните части на населеното място, оставят колите си и един представител на семейството се качва в патрулния автомобил. Придружаван от полицаите, стига до дома си, където има няколко минути, през които може да нахрани домашните животни, да вземе стоки от първа необходимост, дрехи и лекарства.

"Качваш се в патрулката, отиваш храниш си животните и се прибираш. Ако ни пуснат утре, пак ще дойдем", разказва жител на селото.

Евакуацията обаче остава, населеното място все още е затворено и тази картина ще продължи през следващите 10 дни.

На 10 декември влак с цистерни с пропилен и пропан-бутан се взриви на гарата в Хитрино. 8 са вече жертвите на инцидента, ранените са 29, а евакуирани от селото са над 1000 души.

Днес е обявен ден на национален траур. Хората в цялата страна скърбят, както и жителите от Хитрино, които нямат достъп до домовете си.

Хората в селото обвиняват тримата машинисти за случилото се. Разказват, че няма как машинистът да не се е движел с превишена скорост и че периодично в това трасе влаковете се движат с висока скорост, просто така било от години и никой не обръщал внимание на този сериозен проблем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4431 |11.12.2016 Машинист от Хитрино: Не сме превишавали скоростта . 1| 4308 |11.12.2016 Кметът на Хитрино: Няма места в моргата . 0| 4453 |10.12.2016 Черната хроника от Хитрино: 5 жертви и поне 30 ранени . 1| 4658 |10.12.2016 Съпруг на починала в Хитрино: Чакахме пожарните час и половина, дойдоха без вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads