Реклама / Ads

4| 3973 |13.02.2017 НОВИНИ

Бунт и обиди в Елин Пелин срещу сирийски бежанци

.
Елин Пелин
Общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут.От два месеца семейство Джабер стоят без лични документи, а в града хората ги гонят. Напрежението между българите и сирийците се увеличи и се наложи полиция да се намеси и да успокои спорещите граждани.
Хората от Елин Пелин не са без хуманност, но решението им е, че не искат да бъдат настанявани бежанци, посочи кмета Ивайло Симеонов. Той е категоричен, че няма да пусне семейството. „Те трябва да намерят друго място където да живеят. Не смятам да допусна който и да нарушава мира на моите съграждани”, заяви кметът пред bTV.

Акрам Наюф, представител на сирийците заяви, че с този отказ се нарушават международните конвенции за правата на човека и българските закони. „Тези хора има статут, хуманитарен статут. Това е равносилно на постоянно пребиваване и са длъжни да им дадат ЕГН”, каза той.

Живеещите в общината размениха остри реплики със семейството и заявиха, че не ги притесняват те самите, а това, че след тях ще дойдат млади и здрави мъже, които са държали оръжие и знаят какво е смърт.

Сирийците са учудени от реакцията на хората и действията на институциите. Според Фахим засега няма смисъл семейството му да опитва да се премести на друго място, където може да ги очаква същото отношение.

Фатима и Фахим споделят, че са живели добре в Сирия преди войната. Преди пет години къщата им е разрушена и заедно с децата си напускат родния Халеб и тръгват към Турция.  Така започва животът им на бежанци.

В опит да избягат от смъртта и агонията на войната, пътят им ги отвежда в България. „Търсехме спокоен живот. В България знаем, че всичко е много хубаво”, споделя Фахим Джабер.

Не след дълго  получават и хуманитарен статут, а по закон общината е длъжна да им издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва. Общинските съветници решават да не се регистрират чужденци на територията на Елин Пелин.

Така семейството попада в омагьосан кръг. „В конкретния случай е изготвено и писмо до кмета на общината, че са получили такъв статут и с цел именно тяхната регистрация на мястото, което  те са заявили да пребивават . Няма законова пречка да се извърши такава регистрация на територията на общината”, коментира Димитър Киров от дирекция „Качество на производството за международна закрила".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 2| 3874 |10.02.2017 Цветелин Кънчев отмъщава на БСП, пристава на Марешки . 2| 4024 |06.02.2017 Москов: Мога да преглътна обидите от Радан Кънев . 1| 3557 |25.01.2017 Ивелина Василева: Водоснабдяването на населените места е гарантирано . 0| 3968 |24.01.2017 Близо 200 затворници избягаха от бразилски затвор след бунт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ