Реклама / Ads
47| 8909 |27.12.2011 НОВИНИ

Бургаски журналисти: Съдия Петкова дискредитира България в ЕС

.
Деница Петкова
Скандалът с новия зам.-правосъден министър Деница Петкова продължава да се разраства в медиите. В предаването “Тази сутрин” по Би Ти Ви от Бургас се включиха журналистите Божидар Божков и Катя Касабова, осъдени през 2001-2002 г. от съдия Петкова за клевета. Но 10 години по-късно европейският съд в Страсбург ги е признал за невинни и е осъдил България, че нарушава свободното право на изразяване.
 

 

Категорична съм, че съдия Петкова ни издаде присъди с умисъл. Тогава политици, магистрати и висша администрация в Бургас бяха едно цяло. Така те се опитаха нас да ни изкарат престъпници, а прикриха престъпления заради деца с вродени заболявания, които ние разкрихме, заяви журналистката Катя Касабова, едно от потърпевшите.

 

Тя изтъкна, че при присъдата си съдия Петкова, която вече е зам.-министър на правосъдието, се е основавала на съветското право, а нейната защита се е опитвала да докаже, че съдът в Бургас пренебрегва Европейската конвенция за правата на човека.

 

През този период България беше в предсъединителна фаза и съдия Петкова би трябвало да е била наясно с европейските норми. Въпреки това получих присъда да платя 7 500 лева за оклеветяване на инспектор от образованието, заяви журналистката.

 

Тя обясни, че след тяхното разследване са били извършени проверки от МЗ и образованието които са довели до промяна на законодателството и смяна на системата на обучение на деца с вродени заболявания.

 

Бургаската журналистка би категорична че премиерът Борисов и новия правосъден министър трябва сериозно да се замислят върху назначението на скандалната съдийка Деница Петкова.

 

Тя посъветва министър-председателят да поиска от МВР – Бургас справка за работа и кариерата на съдия Петкова. Според Касабова скандалната магистратка се е промъкнала до най-висшите етажи на властта със съмнително образование и без необходимият стаж и професионален опит.

 

Новият зам.-министър е завършила право в Бургаския свободен университет, а по-късно с протекции на свекърва си, която по това време е председател на окръжния съд в Бургас е назначена за съдия в Карлово. Постът е заемала с диплома, която не е била легитимна, защото по онова време Бургаския университет е  нямал официална акредитация, тоест е бил нелегитимен. От Карлово съдийката прави шеметна кариера, прехвърлена е в съда в Поморие, а след това директно в Бургаския окръжен съд.

 

Според Катя Касабова издигането на хора като съдия Деница Петкова във висшите етажи на властта крие рискове за авторитета на България пред ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 118| 5577 |26.12.2011 България отличник в справяне с кризата . 73| 5860 |24.12.2011 Холандска партия: България вън от ЕС! . 163| 7594 |23.12.2011 Борисов: Който иска помощ, да си приведе заплатите и пенсиите на нивата на България . 40| 5499 |19.12.2011 Р. Плевнелиев: България е малка, но е пример за стабилност!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads