Реклама / Ads
33| 5110 |30.01.2014 НОВИНИ

Буруджиева: Подменя се темата за евровота

.
Татяна Буруджиева Източник: Булфото
Добре е гражданите да казват какво мислят по всички важни неща на изборното законодателство. Проблемът е, че вкарването три месеца преди изборите, вътре в предизборната кампания за представители в ЕП, да се води дебат за изборно законодателство, е подмяна на темата в евровота.
 

Това заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева.

Тя обясни, че практиката да има референдуми заедно с изборите не е чужда и нова.
Депутатът обаче допълни, че ако се вземе практиката на най-демократичната страна в това отношение - Швейцария, тя е да се подготвя референдум по важни теми около година. Според Буруджиева само така няма да се отнеме възможността на партиите да могат да разговарят с гражданите по темите, които са важни, по отношение на самите избори.

"Няма избори, в рамките на които да може изведнъж да се вкара една тема, която да размие основната такава, значението и важността на проблема, който решават самите те", категорична бе тя. По думите и отдавна се говори за това и никой не го е направил. Можехме да говорим за този референдум още от юни и на практика дебатът да се е състоял. Коректно е да се проведе гласуване и по тази тема. Всяка от следващите години има избори и имаме възможност да проведен референдум без да се пречи през този дебат на изборите.

По думите и действително този ход на президента може да се окачестви като PR. Според нея той много категорично, от гледна точна на институцията, в която се намира, се е самоопределил спрямо НС. "Плевнелиев до сега не е имал един ход, който да не е в рамките на това да се пречи и да не се даде възможност на парламента да функционира, да се изтегля власт към президентството и да не се уважава парламентарната република", заяви Буруджиева .

По думите и този ход на президента е придружен от още нещо по-сериозно - той продължава да се намесва в работата на политическите партии. Задължителното упражняване на глас е по отношение на това хората да си спазват правата. Според нея има много важни въпроси в ИК, по които хората трябва да кажат своето мнение, един от които е задължителното гласуване.

По нейно мнение той сам по себе си изисква много сериозен дебат. "23 години се говори за него, но в същото време никога в този дебат не сме си давали труда да акцентираме на това, какво означава да се въведе такова и от гледна точка на отговорността, която имат българските граждани. Те трябва да го спазват, а за това навсякъде по света където има задължително гласуване, мерките са драконовски", обясни народният представител.

Тя допълни обаче, че когато в България се стигне до такива те се измерват в глоба от 50 лв., която няма как да възпроизведе задължителност. Депутатът допълни, че задължителното гласуване се е въвеждало, когато е трябвало да се създаде политическа култура. "Неясен е ефектът от него при една наложила се вече някаква политическа култура и дебатът става по-сложен", каза още тя. По думите и не може да се избяга от факта, че това е опит за натиск от страна на държавата върху човек, защото той има пълната свобода и право да не гласува.

НС трябва да се заеме сериозно с решаването на избора на главен съдебен инспектор. На въпрос за удължаването на срока за нов главен съдебен инспектор, Буруджиева отговори, че това е казус, който се бави доста време. Според нея в случая НС трябва да се заеме сериозно със задачата, защото за четвърти път се изправя пред решението му. По думите й проблемът е взел такива размери, че самото номиниране заплашва да провали личностно, който и да бъде номиниран.

"Това не е добре. Надявам се да се намери доброто и точно решение по отношение на номинациите, за да може да се излезе от този казус", заключи Татяна Буруджиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 5201 |26.01.2014 Манолова: ГЕРБ носеха чували, подменяха изборни книжа . 0| 5063 |25.01.2014 Срив в системата блокира турската граница . 25| 6069 |24.01.2014 Станишев не се отказва от темата за пушенето . 56| 5992 |13.01.2014 Буруджиева: Първанов и Румен Петков - вън от БСП!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads