Реклама / Ads
4| 3193 |10.01.2023 НОВИНИ

Буруджиева: Третият мандат ще бъде даден на БСП или на ”Български възход”

.
Татяна Буруджиева
„Политиците първо да се заемат с насъщните проблеми на хората, след това да преследват стратегически цели. Това е политическо инженерство – да си направиш конструкция в главата и да я налагаш на действителността като очакваш действителността да я приеме като реалност – виждате до какво води. Колко месеци са тези конструкции? Времето, което се даде, се ползва за разговори. Защо не обсъдиха до сега вариантите”.
 

Това запита политологът доц. Татяна Буруджиева по NOVA NEWS.

Запитана дали президентът Румен Радев може да връчи третия мандат на ДПС, тя отговори, че се съмнява в това, защото е ясно, че ДПС не може да направи правителство. „С връчването на ПП той си даде възможност да се обсъди правителство ПП-ДБ… Остава между БСП и БВ да очакваме да видим на кого ще го даде”, каза политологът.

 

„Когато искаш конституционна промяна, това са стратегически промени. България сега няма правителство, което да се занимае с настоящите, не толкова със стратегическите задачи. Със стратегически задачи се занимаваш, когато си легитимен. Не е възможно да се радват партиите, че ги подкрепят 200-300 хил. души, и да имат смелостта да променят Конституцията, което е стратегическа промяна”, обясни Буруджиева.

 

Тя обясни думите си – „Това да се вършат някакви велики дела, пречи на българите да си вършат работата – от сутрин до вечер се занимаваме с политика. ДБ смятат, че единствената спънка за съдебната система е името на главния прокурор. В съдебната система трябва да си наясно какво искаш да промениш, а не кого да махнеш”.

Според нея политиците живеят в своя собствен, виртуален свят. Ако не беше така, трябваше да знаят, че първата задача е намаляване на цените и яснота какво се случва с доходите на хората.

 

„Някой от българите може ли да си представи, че ще дойде измъчено правителство и ще реши проблема с Шенген. От 8 г. знаем, че Холандия има обструкции към нас”, поясни Буруджиева. „Ние така си говорим, ние се държим един към друг сякаш сме в тоалетната”, направи препратка към стара арт инсталация тя.

 

Относно трудността да бъде създадена коалиция политологът каза: „Българските политици от всяка партия заприличаха на група от детската градина, които единствено се карат за това кой е предложил играта и кой на кого е дал играчка”.

 

„Много е сложно с новите играчи, защото хората са много отвратени. Битката ще бъде да се прескочат 4-те процента. …. Вдясно (дясното политическо пространство) имаме партии, които изпълват 1 млн. Повечето от десните партии са представени по един или друг начин. Когато погледнем надясно- имаме 4-5 субекта. Вляво е голямата ниша, където може и да има нов субект, но няма да има вълна”, каза Буруджиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3223 |10.01.2023 Борисов: Третият мандат има реални шансове да стане, ако отиде в ДБ . 6| 2972 |10.01.2023 ГЕРБ готови да седнат на разговор за кабинет с мандат на ДБ, но ако е сериозен и без сочене с пръст . 5| 3183 |09.01.2023 Станимир Илчев не е оптимист за съставяне на правителство с третия мандат . 2| 3353 |09.01.2023 Радослав Рибарски от ПП посочи какъв кабинет ще подкрепят с третия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads