Реклама / Ads
12| 5052 |02.09.2024 НОВИНИ

Часове вече се бави регистрацията на партиите. Какво се случва с ДПС? /обновена/

.
Източник: БГНЕС
Вече 2 часа и половина регистрацията на партиите в ЦИК за поредните парламентарни избори не може да започне, а комисията заседава извънредно. Причината - спорът около двете фракции на ДПС, около Ахмед Доган и Делян Пеевски - кой трябва да се регистрира първи.
 

Жандармерия охранява входа на Централната избирателна комисия (ЦИК). Охранителите помолиха представителите на двете крила на Движението за права и свободи (ДПС) да освободят входа на институцията. 

 

А борбата кой е първи пред ЦИК се оказа символична. Истинската битка беше вътре. Депутати от двете крила на ДПС влязоха в сградата с депутатските си карти.

 

"Те са депутати. Те ще успеят да регистрират Ново начало - първи. Те вече имат регистрация онлайн. Господин Пеевски е председател", каза Танер Кабилов - ДПС - Ново начало.


Другият председател Джевдет Чакъров също влезе преди уречения час.

 

"България трябва да се управлява без зависимости. Ние сме първи и ще се регистрираме първи", подчерта Джевдет Чакъров - председател на ДПС.


В 9:30 вратите на ЦИК останаха затворени.

 

От вчера представителите и на двете крила - подкрепящите почетния председател на Движението Ахмед Доган и подкрепящите Делян Пеевски, пазят ред за подаване на документи за регистрация в ЦИК.





Началото на регистрацията е обявено от 9:30 часа. Младежите на ДПС, симпатизиращи на почетния председател, заявиха, че са тук от вчера сутринта. От ДПС с председател Делян Пеевски заявяват, че са пред ЦИК от петък, за да пазят ред.

 

От пресцентъра на ДПС с председател Пеевски съобщиха, че са поддали електронно заявление минути след полунощ.

 

Междувременно преподавателят по политически науки в Софийския университет "Свети Климент Охридски“ д-р Ваня Нушева каза в ефира на bTV:

 

"Ако едните регистрират "ДПС", то името на друга партия не може да съдържа абревиатурата на Движението, дори да се допълни с думи"





"Една партия не може да се регистрира два пъти, ЦИК има нелесното решение да прецени кой ще държи марката "ДПС", допълни Стоил Цицелков от Сдружението за честни избори (ОЧИ).

 

Борбата е за името на ДПС, което не може да бъде повторено от някой друг, коментира Даниел Стефанов, политолог.

 

Самото стоене на вратата и влизането в ЦИК с документи, не гарантира регистрация, трябва да бъдат прегледани документите и подписите, заяви д-р Нушева. 

 

Напрегнато е очакването пред вратите на Народното събрание, водещи към мястото, на което членове на ЦИК ще приемат документи на партиите, искащи да се регистрират за участие в поредните предсрочни парламентарни избори.

 

Двете крила на привърженици - едните, подкрепящи почетният председател Ахмед Доган, и другите - председателя Делян Пеевски, отрано са плътно пред вратите. И двете групи твърдят, че пазят ред от петък вечерта и са прекарали тук две нощи, за да са първи при регистрацията, която офицално започва в 9.30.




Малко след 7.30 жандармерия оттласна и двете групи, които бяха плътно до вратите - те са три на брой, от които се влиза, за да приеме ЦИК документите им, така, че ги оттласна малко по-напред и зае това място, но те пък са в плътен кордон един до друг. 

 

Засега няма напрежение между двете групи. Вербална и физическа агресия няма, предаде БНР.

 

В 9:30 ч. днес трябваше за започне регистрацията на партиите за предстоящия предсрочен парламентарен вот, но с цел да са първи подкрепящи ДПС-Доган и привърженици на ДПС-Ново начало застанаха пред сградата на ЦИК.

 

От пресцентъра на Движението, подкрепящо почетния председател Ахмед Доган, разпространиха видео, от което е видно, че Станислав Анастасов, Халил Летифов и Цветан Енчев стоят на местата, които се очаква да бъдат заети от членовете на ЦИК, за да започне регистрацията.

 

В 10:30 часа ЦИК ще се събере, за да обсъди създалата се ситуация, съобщиха за БТА от пресцентъра на ЦИК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2131 |02.09.2024 След като откриха телата на шестима заложници: Десетки хиляди протестират в Израел, обвиняват Нетаняху . 12| 2168 |02.09.2024 За първи път след Хитлер: Крайнодясна партия печели изборите в германска федерална провинция. И то проруска партия . 0| 2101 |02.09.2024 Главчев: ЦИК е по организацията на вота, ние само осъществяваме логистиката . 0| 2151 |02.09.2024 Измама на пътя: Уж закъсали шофьори, предлагат фалшиви бижута

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads