Реклама / Ads
0| 2140 |03.10.2024 НОВИНИ

Росица Матева: Освен ако в България не бъде обявено военно положение, изборите ще са на 27-ми октомври

.
Източник: Росица Матева
Изборите ще са на 27-ми октомври, освен ако в България не бъде обявено военно положение. Това каза в предаването „Лице в лице" заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Коментарът ѝ е отговор на думите на Джевдет Чакъров (ДПС-Доган), който по-рано днес обяви, че заради напрежението и арестите фракцията на ДПС около Ахмед Доган ще поиска отмяна на изборите.
 

ЦИК няма да пречи на Прокуратурата, ако поиска имунитета на задържания с обвинения за купуване на гласове Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган (Алианс за права и свободи). 

 

"Днес на обяд около 13.00 ч. пристигна писмо, докладвах го в следобедната част на заседанието. Това е уведомление. Изборният кодекс (ИК) предвижда, че в такива случаи задържането може да бъде извършено, като за това се уведомява ЦИК. Дори и когато престъплението е тежко, ако не е издържан на място, трябва да се издаде разрешение. Уведомени сме за ситуацията, че снощи Джейхан Ибрямов е задържан, в ЦИК е пристигнало просто уведомително писмо. Досега практиката на ЦИК е, че се дава разрешение, ако е поискано. По всяка вероятност ЦИК ще даде разрешение. Не сме отказвали разрешение за задържане или привличане като обвиняем на кандидат за народен представител, кмет и т.н.", обясни Росица Матева. 

 

Такова разрешение Прокуратурата трябва да поиска и от председателя на парламента Рая Назарян, уточни заместник-председателят на ЦИК. 

 

Ибрямов може да продължава да бъде в листите и избран като депутат. Той може да бъде задържан, да положи клетва, след което отново да се върне в ареста.

 

Коалициите ДПС – Ново начало и Алианс за права и свободи не предлагат членове на СИК, това са предложения на двамата председатели на партията ДПС, каза още Росица Матева. "И единият, и другият имат такива права (бел. ред. Джевдет Чакъров и Делян Пеевски). И двамата правят предложения. Повечето РИК назначават по равен брой членове", обясни тя. 

 

Във връзка с машините Матева подчерта, че тези, които не функционират, са изключение. „Ние ще изпратим методика, защото, както съм обяснявала много пъти, няма проблем с хартията“, заяви тя.







Тя уточни, че отговорността за хартията е на печатницата на БНБ, и добави, че доставката е възложена на централната избирателна комисия, която е направила всичко необходимо, за да осигури изискванията за хартията, с която работят принтерите. „Печатницата на БНБ е извършила изследвания на доставената хартия. Двете предишни вида хартия от различни производители не отговарят на изискванията“, добави Матева.

 

Тя уточни, че след изборите на 9 юни централната избирателна комисия е възложила проверка на машините, които отпечатват бюлетини.

 

„Мисля, че само за една машина имаме данни, че е отпечатала празна бюлетина“.

 

По думите ѝ, проведените проверки показват, че при дърпане на бюлетината от машината, това създава затруднения.







„Цялата бюлетина трябва да бъде чута, а звуковият сигнал от машината се чува, когато ножът на принтера отреже бюлетината, и тогава тя може да бъде взета свободно“, обясни тя.

 

Според Матева всяко дърпане може да доведе до неправилно отпечатване на бюлетината или до размазване.

 

„Все още нямаме окончателни заключения от експертите, част от които са от Министерството на електронното управление, и изчакваме техния доклад“, добави тя.

 

„Една от причините, която предположиха, е, че е възможно някои от машините да са натрупали замърсявания върху барабаните, които въртят хартията. Вече сме направили поръчка за почистване на принтерите и барабаните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2136 |03.10.2024 Доц. Искрен Иванов: Реална опасност конфликтът да ескалира е, ако Иран се окаже с ядрено оръжие в ръцете . 2| 2167 |03.10.2024 Лиляна Панделиева: Държавата не знае какъв е дългът на "Топлофикация София", но им гласува 1.6 милиарда . 0| 2148 |03.10.2024 Еврокомисията понамали глобите срещу България за пътните такси . 2| 2140 |03.10.2024 Руска военновъздушна база във Воронеж стана мишена на украински дронове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads