Реклама / Ads
4| 3357 |30.03.2023 НОВИНИ

Част от дюните на плаж Каваци край Созопол са изчезнали

.
Дюните край Каваците намаляват Източник: БГНЕС
Представителят на екоминистерството изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализираната карта на пясъчните дюни на Каваци на проведеното вчера заседание на комисия към Агенцията по кадастъра в Бургас, съобщиха от ведомството. Става въпрос за дюни, разположени извън морските плажове „Каваците – Север“ и „Каваците – Юг“ в землището на Созопол.
 

Въпреки това картата е приета с доста по-малко като площ дюни от предишните картирания.

 

Позицията на МОСВ се мотивира със същественото разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта специализираната карта.

 

Съгласно Наредбата за създаването и поддържането на специализираните карти и регистри, пясъчните дюни се отразяват в специализираните карти, като техните граници се заснемат от ботаник фитоценолог и експерт по брегова геоморфология.

 

Според екоминистерството през последните две години възлаганията през последните две години са именно на учени и експерти, притежаващи необходимия опит и експертиза в областите, свързани с определянето на пясъчни дюни.

 

„Видно от представените резултати и изработените проекти на специализирани карти са налице съществени различия между заключенията на ангажираните учени и експерти, участвали в посещенията на място“, се посочва в позицията на МОСВ.

 

От там допълват, че дефиницията за пясъчни дюни, дадена в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, също създава възможност за различни интерпретации и води до разнопосочни резултати.

 

Затова е необходимо прецизиране на концепцията, методологията и критериите за определяне на пясъчните дюни, по начин недопускащ различни тълкувания, посочват още от ведомството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3159 |04.03.2023 Прекратиха разкопаването на плажа Аурелия край Равда . 0| 2898 |14.02.2023 По случай Св. Валентин на бургаския плаж има пясъчни сърца . 4| 3125 |13.02.2023 МВР и ДАНС ще следят отдаването под наем на плажовете у нас . 1| 3217 |28.01.2023 Министерството на туризма проверява случая с разораните дюни на морския плаж ”Несебър Юг”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads