Реклама / Ads
4| 2921 |30.07.2021 НОВИНИ

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още е у нас

.
Източник: БГНЕС
Черната кутия на падналия в Черно море изтрелбител МиГ-29 все още е в България. Това потвърди заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. По думите му поставените от Министерството на отбраната срокове за изпращане били „прогнозни“, защото не са били взети под внимание затруднения по изпращането на кутията в Русия.
 

В интервю за столичен вестник вдовицата на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев казва, че изпращането се бави, защото „целият случай е политически обвързан“. И все още няма виновни. С днешна дата генерал-лейтенант Цанко Стойков уточни:  

 

„За наказания текат и други проверки, освен тази, която беше с Инспекцията за безопасност на полетите към Военна полиция. Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и предприети мерки“.

 

По-късно в парламента министърът на отбраната Георги Панайотов също потвърди, че черната кутия още не е в Русия. Изчаквала се поканата на Руската федерация до 3-4 седмици и Панайотов не можел да ги контролира.

 

„Това е решение на руската страна и ние просто го чакаме, няма какво друго да направим. Те са ги приели, разглеждат ги в момента и предприемат техните национални мерки“, обясни министърът.

 

По думите му черната кутия на падналия МиГ-29 край Шабла не е компрометирана.

 

„Реално си говорим. Действително ли смятате, че авиотехника, която се използва за изтребител, който струва милиони, може да бъде ремонтирана с 5.50 лв. кабел, който да дойде еди-откъде си. Извинявайте, ама това е несериозно. Това е много специална техника, която е произведена на конкретно място, конкретен производител и изключително прецизно. Имаше един псевдоспециалист, който от телевизионния екран каза, че с поялник може да бъде направена - е, не е възможно това нещо“, коментира Панайотов.

 

Несекретна част от доклада на „Военна полиция“ изброи три версии за инцидента от началото на юни. Като най-вероятната причина беше посочена „среща на самолета с водната повърхност вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипажа“.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4513 |15.07.2021 Авиокспертът Ангел Борисов: Черната кутия не трябва да се изпраща в Русия . 3| 3382 |15.07.2021 Ген. Спас Спасов: Докладът за разбилия се МиГ-29 е обективен . 7| 3481 |08.07.2021 Черната кутия на разбилия се МиГ-29 e все още в България . 15| 35269 |08.07.2021 АФП: Оттеглянето на Борисов отвори кутията на Пандора, серийна корупция в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads