Реклама / Ads
3| 4467 |19.07.2010 НОВИНИ

Черния получи още едно обвинение

.
Красимир Георгиев
Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна ново обвинение, този път за укриване на данъци, на плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния, съобщиха от ведомството.
 

Според държавното обвинение в периода от 1 януари 2006 г. до 31 декември 2008 г. Георгиев е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в „особено големи размери” – 94 492 лв. Георгиев не е подал годишна данъчна декларация за 2006 г. и е затаил истина в подадени годишни данъчни декларации за 2007 г. и 2008 г., пише още в прессъобщението на прокуратурата.

По отношение на Красимир Георгиев е определена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лева. Ако бъде признат за виновен, плевенският бизнесмен може да лежи в затвора до пет години и да плати глоба до две хиляди лева.

Това е второ обвинение за Георгиев. Утре е първото заседание по делото за лъжесвидетелстване срещу бизнесмена. Процесът тръгва при закрити врати. В обвинителния акт е записано, че на 24 юни в Софийска градска прокуратура, пред надлежен орган на властта – прокурор Първолета Никова, Георгиев като свидетел устно съзнателно потвърдил неистина, твърдейки, че няма познанства с лица от съдебната система и не познава магистрати. Според обвинението Георгиев е познавал 14 магистрати.

В съобщението на СРС се казва още, че “делото срещу Красимир Георгиев е насрочено за предварително изслушване на страните в съдебно заседание при закрити врата, поради наличие на необходимост от запазване в тайна на някои материали”. Това на практика означава, че процесът ще се гледа на тъмно. В съдебния процес предстои да бъдат изслушани 16 свидетели и 2 вещи лица. Мярката за неотклонение на Георгиев по това дело е „подписка”.

Припомняме, че името на Красимир Георгиев нашумя, след като миналата година един от членовете на Висшия съдебен съвет – Иван Колев, оповести на заседание, че “черничък човек с ланци” предлага ръководни постове в съдебната система срещу заплащане. Според изнесеното тогава Красьо Черния твърдял, че държи няколко гласа във ВСС, които биха осигурили на даден кандидат избирането му срещу скромната сума от 200 хил. евро.

Скандалът избухна в пика на изборите за административни ръководители в системата. Започналото разследване на прокуратурата не доведе до особени резултати, тъй като публичното оповестяване на случая не позволи на обвинението да събере доказателства за търговия с влияние. Въпреки това досъдебното производство продължава и до днес. За сметка на това Красьо бе обвинен в лъжесвидетелстване, а магистратите, засечени да контактуват с него, бяха наказани, някои от тях – уволнени дисциплинарно от системата заради уронване на престижа на съдебната власт и нарушение на Етичния кодекс на магистратите. Почти всички намериха “смислени” обяснения за разговорите си с Красьо – от ремонти, до помощ за болен роднина и т.н.

Оказа се, че пръв приятел на Красьо е вече бившият член на ВСС Стойко Стоев, който подаде оставка от съвета заради познанството си с плевенския бизнесмен. Така направи и друг член на съвета – Иван Димов. И двамата останаха в системата като редови магистрати, но миналата седмица ВСС уволни Стоев, а срещу Димов тече дисциплинарно производство.

В телефона на Красьо бяха намерени над 1000 номера на публични фигури, сред които магистрати, полицаи, политици, бивши министри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5805 |12.07.2010 ВАС потвърди наказания за магистрати, близки до Черния . 22| 6000 |02.07.2010 Година условно получи Борислав Великов за пътен инцидент . 15| 6066 |23.06.2010 Юри Галев получи инфаркт . 3| 5160 |22.06.2010 Авери на Черния Красьо искат шефски места

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads